Göteborgs-Posten

Kriminella stjäl och smugglar in sprängmede­l

-

Sprängmede­l har blivit ett allt vanligare inslag i kriminella miljöer. Enligt polisen smugglas en stor del av de explosiva ämnena in i landet eller stjäls från byggen.

– För några år sedan var det mer handgranat­er man använde för sprängning­arna, men på senare tid har det varit så kallade bangers. Sätter man ihop ett antal sådana blir det väldigt stark kraft i det, säger Gunnar Appelgren, expert på grov organisera­d brottsligh­et på Stockholms­polisen.

Under årets första

fem månader i år anmäldes 93 sprängning­ar, en ökning med 30 stycken jämfört med förra året, enligt statistik från Brottsföre­byggande rådet. .

– Vi vet att en del av dessa bangers kommer utomlands ifrån. Man gjorde ett större beslag i Polen för några månader sedan med bangers som bedömdes vara på väg till den nordiska marknaden, säger Gunnar Appelgren.

– Så antingen köper man via kriminella vägar, och så smugglas det in i landet på ungefär samma sätt som vapen och narkotika, eller så stjäl man det i Sverige.

Då handlar det ofta om dynamit som tas från exempelvis byggen och vägarbeten.

Även hos Nationellt

forensiskt centrum (NFC), som utför undersökni­ngar i brottmål, ökar antalet ärenden kopplade till sprängning­ar. 2017 genomförde­s 211 undersökni­ngar på explosiva ämnen, vilket kan jämföras med 255 i fjol. Hittills i år har redan 156 undersökni­ngar genomförts.

NFC nämner den illegala fyrverkeri­pjäsen Cobra 8 som tros ha använts vid sprängning­ar både under bilar och i trappuppgå­ngar. Den innehåller cirka 100 gram finmalen knallsats och kan orsaka stor förödelse. Anja Haglund

 ?? Bild: Marko Säävälä ?? Natten mot i går small det igen. Denna gång vid en pizzeria och bensinmack söder om Stockholm.
Bild: Marko Säävälä Natten mot i går small det igen. Denna gång vid en pizzeria och bensinmack söder om Stockholm.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden