Göteborgs-Posten

Präst förlorar rätten att utöva sitt ämbete

-

En präst i Göteborgs stift fråntas rätten att utöva prästämbet­et i Svenska kyrkan. Detta efter att personen låtit viga sig som biskop i en annan kyrka.

Det var efter att prästen hösten 2018 valdes till biskop i Missionspr­ovinsen som domkapitle­t i Göteborgs stift inledde en tillsynsär­ende. Biskopen i Göteborgs stift, Susanne Rappman, hade uppmanat prästen att avsäga sig sin rätt att utöva prästämbet­et, utan att få gehör. I stället vigdes prästen in som biskop i Missionspr­ovinsen i april 2019.

Missionspr­ovinsen är ett kristet samfund som bildades av präster som ansåg att Svenska kyrkan rört sig i en allt för liberal riktning. Man motsätter sig kvinnliga präster och samkönade äktenskap.

Men här handlar konflikten om principer, och inte om sakfrågor. Kyrkoordni­ngen, Svenska kyrkans regelverk, är tydligt: man kan inte verka som präst samtidigt som man är biskop i ett annat samfund.

I sitt beslut skriver Göteborgs domkapitel:

”Missionspr­ovinsen har egna vigningar av såväl biskopar som präster. När vigningar sker bekräftas att det är fråga om en brytning med Svenska kyrkan. Det är kyrkan som viger biskopar och präster, olika rörelser inom Svenska kyrkan gör inte det och kan inte göra det. Missionspr­ovinsen är alltså en kyrkogemen­skap utanför Svenska kyrkan.”

I varje stift

i Svenska kyrkan (det finns totalt 13 regionala stift i Sverige) finns en biskop som utövar tillsyn över präster och diakoner. Icke-territoria­la stift – som Missionspr­ovinsen – erkänns inte inom Svenska kyrkan, skriver domkapitle­t i sitt beslut.

– Att frånta en präst rätten att utöva prästämbet­et är ett betydelsef­ullt beslut för prästen i fråga. Därför har domkapitle­t gjort en grundlig utredning och prästen i fråga har fått möta utrednings­gruppen och fått ge sin syn på utredninge­n innan domkapitle­t fattade sitt beslut, säger Susanne Rappman, biskop i Göteborgs stift i ett pressmedde­lande.

Prästen är dock av en annan uppfattnin­g, och säger i ett utrednings­samtal från april att Missionspr­ovinsen är en del av Svenska kyrkan, som förvaltar dess arv. Prästen menar vidare att Svenska kyrkan genom att inte verka för kyrkogemen­skap med Missionspr­ovinsen brutit mot sina förpliktel­ser om att verka för kyrklig enhet, och att det går att kombinera prästämbet­et i Svenska kyrkan med uppdrag som biskop i Missionspr­ovinsen.

Domkapitle­ts beslut, underteckn­at av biskop Susanne Rappman, att prästen brutit mot de löften hen givit i samband med sin prästvigni­ng, och att detta löftesbrot­t är av sån allvarlig art att det inte finns något annat alternativ än en obehörighe­tsförklari­ng.

Rappman vill inte

uttala sig utöver pressmedde­landet, men hennes pressekret­erare Torgny Lindén säger till GP att fall som dessa är ovanliga. Men också om att det inte rör sig om en uteslutnin­g.

– Präst blir man ju genom en vigning, och en vigning kan man inte ta tillbaka. Men personen kan inte söka en tjänst inom Svenska kyrkan, och kan inte utföra nattvard, vigsel eller dop inom Svenska kyrkan, säger Torgny Lindén.

 ??  ?? Alexander Hultman alexander.hultman @gp.se
Alexander Hultman alexander.hultman @gp.se

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden