Göteborgs-Posten

Använde sina söner som knarklanga­re

- Peter Linné peter.linne@gp.se

Nyheter: Pappan ledde narkotikal­igan. Han skickade ut sina två söner och en av deras kamrater för att sköta försäljnin­gen. Allt detta enligt åklagaren.

Pappan förmådde – enligt åklagaren – sina söner och en av deras unga kompisar att sälja knark i Östra Nordstan och Brunnspark­en. Han står just nu inför rätta för bland annat människoha­ndel i förhålland­e till de tre killarna.

I början av februari slog polisen till mot en lägenhet i Linnéstade­n. Efter en omfattande telefonavl­yssning hade man, enligt utredninge­n, lyckats avslöja ett familjenät­verk som sålt olika typer av droger – dock främst hasch – i och runt Nordstan.

En man i 45-årsåldern, far till två av de övriga åtalade, betraktas som ligans huvudman. Han anklagas, förutom för människoha­ndel, även för grovt narkotikab­rott.

Målsägande i delar av fallet är alltså mannens söner och deras 18-årige vän.

Vice chefsåklag­are Thomas Ahlstrand motiverar rubricerin­gen såhär:

”Den misstänkte har genom otillbörli­gt utnyttjand­e av sin auktoritet som förälder och vuxen allvarligt begränsat de utsattas alternativ. Han har under brottstide­n inhyst sonens kamrat i familjens bostad i Göteborg. Han har rekryterat båda sönerna och kamraten i syfte att exploatera dem i den brottsliga verksamhet­en i en situation som inneburit nödläge för dem”.

Lokalpolis­en i City har haft en rejäl spaningsin­sats och kartlagt den här gänget (där ytterligar­e minst en tonåring ingått) under i stort sett varje dag från julhelgen och fram till gripandet.

I minnesante­ckningarna finns noteringar om vem i gruppen som övervakat, vem som stått för försäljnin­gen, vem som vaktat och vem som assisterat med annat.

Det har också utdelats order om att begå stölder.

Den yngste sonen instrueras, enligt spanings-PM, att hämta knark hemma och leverera nere på stan, samt att gömma gods.

Den 15-årige pojken, som bara var 14 år när förundersö­kningen inleddes, är oerhört lojal och vägrar säga något negativt om sina äldre anhöriga. Vi har tittat på er familj en period. Vi vet ganska mycket om vad ni sysslar med, betonar förhörsled­aren.

– Jag förstår, svarar 15-åringen. Den 2 februari åkte du till exempel ner till din storebror, som var i centrum, och lämnade över två kartor tramadol.

– Det vet inte jag.

Vi har lyssnat på era telefonsam­tal. Fattar du?

– Ja, ingen tvingar mig.

Vad som framkommit är att din pappa och ibland din bror talar om vad du ska göra – och du gör det?

– Nej.

Slutligen tillägger den unge pojken:

– Om ni släpper mig blir det bra. Jag vill träffa min mamma.

Den äldre sonen bidrar egentligen inte med någonting alls i utredninge­n. Inte mer än att han längtar till sitt hemland, att han emellanåt levt på gatan och att det inte angår polisen hur han planerar sin framtid.

Den 18-årige mannen, bekant med sönerna, medger det mesta av konstellat­ionens aktivitete­r.

Han berättar att han träffade den 45-årige familjefad­ern i ett flyktinglä­ger utomlands, efter att ha överlevt en sjöresa över Medelhavet, och att de sedan möttes igen av en slump vid centralsta­tionen i Göteborg.

– Vi är inte släkt med varandra, men jag respektera­r honom och kallar honom morbror, förklarar 18-åringen.

Åklagarens teori är att den unge mannen fått boende som betalt för att hjälpa till med narkotikaa­ffärerna.

Pappan förnekar bestämt all inblandnin­g i brottsuppl­ägget– Jag har ingenting med saken att göra. Jag har ingen aning om det här. Jag lyder under lagen och jag vet att lagen är rättvis. Jag är en respektabe­l person. Är det rimligt att låta mina barn göra såhär? säger mannen.

Rättegånge­n i tingsrätte­n avslutades i går. Dom avkunnas den 25 juni.

 ?? Bilder: Polisen ?? Polisen hade långvarig spaning och telefonavl­yssningar på personerna inom familjenät­verket. De misstänks ha sålt droger i Brunnspark­en och Östra Nordstan.
Bilder: Polisen Polisen hade långvarig spaning och telefonavl­yssningar på personerna inom familjenät­verket. De misstänks ha sålt droger i Brunnspark­en och Östra Nordstan.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden