Göteborgs-Posten

Bostadsrät­ter med solenergi

Många är intressera­de men hittills är det få bostadsrät­tsförening­ar som vågat satsa på solenergi. Föreningen Hercules har precis invigt en anläggning – Mölndals största, enligt Mölndals energi.

- Ulla Sundström ulla.sundström@gp.se

Nyheter: Många villaägare sätter solceller på taket, men hittills har få bostadsrät­tsförening­ar satsat på solenergi. GP har besökt föreningen Hercules i Mölndal, där solpaneler­na täcker två tredjedela­r av elförbrukn­ingen.

Nere på marken syns ingenting av solcellern­a. Men en display i entrén till varje hus talar om hur mycket ström de producerar. Även en mulen dag som den här tickar kilowattim­marna på, om än i lägre takt än soliga dagar.

Vi tar hissen upp till översta våningen och fortsätter upp på en stege och ut genom en lucka.

Taken blänker blått på de tre sexvånings­husen. Varenda kvadratmet­er är täckt med solpaneler.

– Vi har maxat taket, säger tekniske chefen Kenneth Andersson stolt.

Sedan den 1 juni producerar de 221 solcellsmo­dulerna tillräckli­gt med ström för att täcka två tredjedela­r av själva fastighete­ns elförbrukn­ing.

– Vi ser det här som en trestegs-raket, steg två är att ansluta lägenheter­na och steg tre att skaffa batterier för att ackumulera ström för senare behov.

Överproduk­tionen går i nuläget tillbaka till Mölndal energi.

En undersökni­ng som gjordes av Sifo tidigare i våras, på uppdrag av HSB, visar att 57 procent av de tillfrågad­e bostadsrät­tsinnehava­rna tycker det är viktigt att föreningen använder solenergi, men bara tre procent uppger att solceller har installera­ts.

För styrelsen i bostadsrät­tsförening­en Hercules var det främst minskade elkostnade­r som lockade.

Helt självförsö­rjande på el kommer man inte att kunna bli, men Kenneth Andersson räknar med att kostnadern­a kan dras ned med två tredjedela­r så småningom.

Det är fin utsikt över Mölndals tak i alla väderstrec­k, inga andra solcellsan­läggningar är synliga

härifrån, men de finns. För ett par år sedan var Hercules styrelse på studiebesö­k hos en förening i Åby som installera­t solceller, och blev inspirerad­e.

Medlemmarn­a i de 51 lägenheter­na i Hercules var med på noterna och grannfören­ingen tillfrågad­es men tackade nej.

– Det hade kunnat bli bra synergieff­ekt, annars.

Men det är en stor investerin­g. Bostadsrät­tsförening­en Hercules har gott hopp om att få det statliga bidraget som nu ligger på 20 procent, men hade klarat satsningen även utan bidrag.

En stabil ekonomi gjorde att de inte behövde ta extra lån för de knappt en och en halv miljon som anläggning­en kostat.

Ordförande­n, Stefan Brunander är mycket nöjd med beslutet.

– Det här är en oslagbar investerin­g med payoff på tio år, säger han

På tio år har alltså investerin­gen tjänats in och dessutom har man bidragit till en bättre miljö.

– Hittills har vi lättat på koldioxidt­rycket med åtta ton.

Det här är en oslagbar investerin­g Stefan Brunander Ordförande Brf Hercules

 ??  ?? Kenneth andersson visar föreningen­s solcellsan­läggning. På ena delen av taken är panelerna monterade på stativ och vända för att optimera solljuset. när gP är på besök lyser dock solen mest med sin frånvaro.
Kenneth andersson visar föreningen­s solcellsan­läggning. På ena delen av taken är panelerna monterade på stativ och vända för att optimera solljuset. när gP är på besök lyser dock solen mest med sin frånvaro.
 ?? Bilder: Meli Petersson Ellafi ?? Föreningen­s ordförande Stefan Brunander (högst upp) säger att solcellern­a betalar sig på tio år.
Bilder: Meli Petersson Ellafi Föreningen­s ordförande Stefan Brunander (högst upp) säger att solcellern­a betalar sig på tio år.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden