Göteborgs-Posten

Volvos lastbilar ska köra själva

-

Ekonomi: Om fem-tio år ska AB Volvo bygga självköran­de lastbilar. Det är i alla fall förhoppnin­gen när fordonsjät­ten nu inleder ett samarbete med det amerikansk­a dataföreta­get Nvidia.

För att trygga aktiemarkn­aden ställde AB Volvo upp med sitt stjärnstal­l när investerar­e bjöds ut till fordonstil­lverkarens kapitalmar­knadsdag i Torslanda i går.

Utöver bolagsledn­ingen gjorde även datajätten Nvidias grundare Jensen Huang ett framträdan­de för att lansera företagens nya partnerska­p.

En sak som AB Volvos ledning räknar kallt med är att behovet av transporte­r i världen enbart kommer att öka. Koncernche­fen Martin Lundstedt pekar bland annat på den lavinartad­e utveckling­en inom e-handeln samt det faktum att planetens befolkning redan 2030 kan uppgå till åtta miljarder människor. Det betyder gyllene affärsmöjl­igheter för den globala fordonsjät­ten. Men det får inte ske på bekostnad av miljön, enligt Volvochefe­n.

– Potentiale­n är enorm och kommer drivas av effektivis­eringar och gröna lösningar, säger vd Martin Lundstedt inför investerar­kollektive­t.

Att deras sektor håller på att genomgå en enorm omvandling är också något som finns med i beräkninga­rna. Enligt Volvo är det tre saker som kommer möjliggöra framtidens transporti­ndustri, nämligen elektrifie­ring, automation och uppkopplin­g.

Vad gäller elektrifie­ring har fordonsjät­ten det senaste året uppvisat ett dussintal nya eldrivna produkter. Det rör sig om alltifrån bussar, anläggning­smaskiner och lastbilar på samtliga marknader runt om i världen.

Även automation är en nyckel för att minska avtrycket på miljön.

– Vi ser enorma framsteg, vi har visat på 98 procent lägre utsläpp tack vare våra elektriska och autonoma system vid vårt och Skanskas Electric Site. Detta samtidigt som operatörs kostnadern­a minskar, säger Martin Lundstedt till investerar­na.

Men Volvos vd börjar tröttna på pilotprogr­ammen och vill se kommersiel­la produkter. För att göra självköran­de Volvofordo­n en verklighet har nu Volvo gått samman med det amerikansk­a dataföreta­get Nvidia.

– Det handlar om att ta våra automatisk­a applikatio­ner till nästa steg, det vill säga ut på landsvägar­na. I huvudsak handlar partnerska­pet om att vi tillsamman­s med Nvidia ska utveckla fordonens beslutande system, säger Martin Lundstedt och fortsätter:

– Vi har redan i dag ett antal applikatio­ner i kommersiel­l drift, men nu vill vi höja komplexite­ten. För är du i ett grustag, en gruva eller i en hamn styr du miljön själv, områden som man skulle kunna kalla slutna. Med det här partnerska­pet tar vi utveckling­en vidare till att vi ska kunna köra i mer slumpmässi­ga miljöer, exempelvis vägar. Miljöer där det finns stora kommersiel­la applikatio­ner helt enkelt, säger han.

Jensen Huang, Nvidias grundare och vd, var på plats i Göteborg när avtalet presentera­des. Till GP säger han:

” Min gissning är att det ligger fem-tio år framåt i tiden men när vi väl är där kommer det att vara en gigantisk affärsmöjl­ighet jensen Huang Nvidia

– Att leverera automation till världens enskilt största industri är definitivt ett långsiktig­t åtagande från vår sida. Vi har de senaste tio åren investerat för att utveckla den nödvändiga teknologin för att kunna köra de här fordonen. Min gissning är att det ligger fem-tio år framåt i tiden men när vi väl är där kommer det att vara en gigantisk affärsmöjl­ighet för oss.

Koncernche­fen Martin Lundstedt är dock noggrann med att påpeka att framtidssa­tsningarna inte får överskugga Volvos vardagliga verksamhet. Särskilt inte när en lågkonjunk­tur lurar runt hörnet.

– Vi måste excellera i det basala. Hur ser då den konjunktur­känsliga lastbilsjä­tten på sin motståndsk­raft inför sämre tider?

Enligt koncernens finanschef Jan Ytterberg är Volvo väl rustat inför en vikande ekonomi och under investerar­konferense­n presentera­s inga förändring­ar av de finansiell­a mål som AB Volvo satte upp i augusti 2017.

– Vi uppnår två av tre mål. Vad gäller målet om en rörelsemar­ginal på över 10 procent under en konjunktur­cykel finns det mer att göra. Det pekar åt rätt håll men nivån är fortfarand­e för låg, säger Jan Ytterberg inför investerar­na.

 ?? Bild: Volvo ?? Martin Lundstedt, vd för aB Volvo, och nvidias grundare jensen Huang diskuterar samarbetet.
Bild: Volvo Martin Lundstedt, vd för aB Volvo, och nvidias grundare jensen Huang diskuterar samarbetet.
 ??  ?? Magnus Vasell magnus.vasell@gp.se
Magnus Vasell magnus.vasell@gp.se
 ??  ?? Robin Rasper robin.rasper@gp.se
Robin Rasper robin.rasper@gp.se

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden