Göteborgs-Posten

Välkomnar den nya attityden i landslaget

-

Sport: Stämningen i blågult har förändrats. Det menar Hedvig Lindahl, som välkomnar den nya, mer inkluderan­de jargongen.

Flera spelare har hyllat stämningen i landslaget som öppen och inkluderan­de där alla får ta plats – en annan jargong mot när Hedvig Lindahl kom fram, menar målvakten.

– Då var det mer ”Det här är min plats, flytta på dig” eller ”Gå och hämta kaffe till mig, du är yngst”, säger hon.

USA har visat strålande form under VM:s två första matcher, något som inte har gjort ett redan bra amerikansk­t självförtr­oende ännu bättre.

Inför mötet med Sverige hävdade försvarare­n Ali Krieger att amerikansk­orna både är bäst och näst bäst i världen.

– Vi har det bästa laget i världen, och det näst bästa, sade den amerikansk­a försvarare­n enligt New York Times.

Sveriges rutinerade målvakt Hedvig Lindahl tycker att USA gärna får sköta snacket inför matchen – medan Sverige ska fokusera på det som väntar på plan.

Samtidigt menar hon att det finns saker i den amerikansk­a mentalitet­en att lära sig av.

– Absolut! En sådan sak som jantelagen som vi har, men som vi håller på att få bort kanske tror jag inte har hjälpt mig i min karriär. Jag brukar säga det till unga spelare som kommer upp. Här får du säga att du är bäst. Här får du ta plats. Säger jag att du gör något bra så säger du ”Tack som fan, det gjorde jag”.

– Det är svårt att konkurrera ute i världen om jag inte kan stå rakryggad och säga att ”Jag är riktigt bra på det här”, säger Lindahl. Och hon fortsätter:

– Där hjälper inte jantelagen till. Där hjälper deras kultur till. I vår miljö här så boostar vi varandra och hjälper varandra så mycket som möjligt.

Målvakten tycker att det var en annan mentalitet i det svenska landslaget när hon kom fram.

Nu är det mer öppet och uppmuntran­de – då var det tuffare och hårdare jargong.

– Jag har tjatat om att man inte ska köra med unga spelare. Jag tycker att man ska boosta dem och göra dem trygga, säger Lindahl. Och hon fortsätter:

– Det tycker jag har förändrats. Så var det inte när jag kom fram. Då var det mer ”Det här är min plats, flytta på dig” eller ”Gå och hämta kaffe till mig, du är yngst”. Och det där gillar jag inte. Det hjälper inte för att få folk att våga ta plats.

– Sedan ska man inte vara respektlös med den platsen och man ska förtjäna den. Men jag tycker alla unga tjejer som kommer upp här är ödmjuka och de tjejerna behöver man snarare ge en skjuts än säga ”Sätt dig ner igen” till. Det finns inga sådana i gänget.

Hon berättar också om hur hon själv i början av landslagsk­arriären en gång satte ned foten när de äldre spelarna försökte beordra henne.

– De tänkte väl att ”Så har det varit för oss, nu är det din tur”. Jag kommer ihåg att ställde mig upp och sa ifrån en gång: ”Sluta, bara för att du blev behandlad såhär så är det inte okej att behandla mig så”. Jag är kanske lite känslig så också, jag gillar inte det där.

På frågan hur reaktionen blev då svarar Lindahl:

– De blev lite förvånade över att någon sa ifrån.

Det är svårt att konkurrera ute i världen om jag inte kan stå rakryggad och säga att ’jag är riktigt bra på det här’ Hedvig Lindahl

 ?? Bild: Simon Hastegård ??
Bild: Simon Hastegård
 ?? Bild: Simon Hastegård ?? Hedvig Lindahl känner att det har blivit en stor förändring i attityden i landslagst­ruppen och att det skapat en miljö som är en stor del av framgången.
Bild: Simon Hastegård Hedvig Lindahl känner att det har blivit en stor förändring i attityden i landslagst­ruppen och att det skapat en miljö som är en stor del av framgången.
 ??  ?? GP på plats i Le Havre Philip Trollér philip.troller@gp.se
GP på plats i Le Havre Philip Trollér philip.troller@gp.se

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden