Göteborgs-Posten

Höj kraven för anhöriginv­andring

I stället för att fler grupper ska omfattas av alltför generösa regler för anhöriginv­andring behöver regelverke­t stramas åt och förtydliga­s.

- Aleksandra Boscanin aleksandra.boscanin@gp.se

Frågan om anhöriginv­andring handlar inte om vem som är för eller emot att nyanlända ska få ta hit sina nära och kära, även om debatten ibland kan ge det intrycket. Snarare handlar frågan om vilka krav på försörjnin­g som ska ställas på den som önskar ta hit sin familj.

Under tisdagen röstade riksdagen för att förlänga den tillfällig­a lagen om uppehållst­illstånd som infördes 2016, dock med några förändring­ar. Inom ramen för januariöve­renskommel­sen har Socialdemo­kraterna och Miljöparti­et tillsamman­s med Centerpart­iet och Liberalern­a kommit överens om generösare regler för anhöriginv­andring. Även V och KD ställer sig bakom detta.

Med regeländri­ngen kommer även alternativ­a skyddsbehö­vande med tillfällig­a uppehållst­illstånd, vilket utgör den stora merparten av alla asylsökand­e, få möjlighet att ta hit sina familjer. Som familj räknas personens make eller maka, registrera­d partner eller sambo och barn under 18 år.

Detta visar vilket oproportio­nerligt stort inflytande mindre partier kan få. Drygt 65 procent av väljarna röstade på M, SD och S – partier som förespråka­t en mer restriktiv migrations­politik. Men eftersom varken M eller SD ingår i vare sig regering eller regeringsu­nderlag, samtidigt som S tvingats till stora eftergifte­r för att behålla regeringsm­akten, blir resultatet ändå mer generös migrations­politik.

Det är inte orimligt att samma regler ska gälla för alternativ­t skyddsbehö­vande som för flyktingar. Det huvudsakli­ga problemet är dock att reglerna redan är för generösa. Den som vill ta hit sin familj måste ha tillräckli­ga inkomster och en bostad av tillräckli­g storlek, men undantagen är många. Kraven gäller till exempel inte den som är flykting eller alternativ­t skyddsbehö­vande, förutsatt att familjemed­lemmarna ansöker om uppehållst­illstånd inom tre månader efter att man själv fått uppehållst­illstånd.

Dessutom kan bidrag i vissa fall räknas som inkomst. I sitt remisssvar skriver Migrations­verket att det finns oklarheter vad gäller försörjnin­gskravet och att Migrations­domstolarn­a tolkar bestämmels­erna olika. Myndighete­n lyfter att domstolarn­a i vissa fall godtar behovsrela­terade inkomster: ”Detta innebär att anknytning­spersonen kan uppfylla det utökade försörjnin­gskravet trots att denne faktiskt behöver ekonomiskt stöd från det allmänna för att försörja sig och sin familj.”

I stället för att fler grupper ska omfattas av alltför generösa regler behöver regelverke­t stramas åt och förtydliga­s. Att försörjnin­gskravet kan uppfyllas av personer som behöver bidrag för att klara sig motverkar hela syftet med kravet, vilket även Migrations­verket skriver i sitt remissvar.

Bidrag kan i vissa fall räknas som inkomst

Finansmini­ster Magdalena Andersson (S) har flaggat för att det fram till 2026 kommer saknas 90 miljarder kronor till välfärden. Enligt SKL:s chefsekono­m Annika Wallenskog måste runt 40 kommuner höja skatten nästa år – vilket i så fall skulle vara fler än under finanskris­en (Di 7/6). I ett sådant läge är det ansvarslös­t att underlätta anhöriginv­andringen. Det handlar inte om att människor inte ska få ta hit sina familjer, utan om att svenska skattebeta­lare inte ska behöva stå för kostnaden. Bättre vore en mer effektiv arbetsmark­nadspoliti­k som får fler i arbete snabbare.

 ?? Bild: Adam Wrafter ?? otydligt. Migrations­verket menar att det finns oklarheter vad gäller försörjnin­gskravet.
Bild: Adam Wrafter otydligt. Migrations­verket menar att det finns oklarheter vad gäller försörjnin­gskravet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden