Göteborgs-Posten

Kommunerna måste lära sig att prioritera

- Jesper Sandström Jesper Sandström

När Härryda kommun möter en kärvare ekonomisk situation blottas viktiga värderings­skillnader. Skillnader som kommer ha allt större konsekvens­er för samhällets utveckling framöver, inte bara i lokalpolit­iken. I lördagens GP kunde vi läsa att den styrande majoritete­n, Alliansen plus Sportparti­et, vill ta sig an problemet genom att sänka kommunens kostnader med 35 miljoner. Socialdemo­kraterna vill i stället höja skatten med 35 öre – Vänsterpar­tiet bjuder över ytterligar­e och vill höja den med 50 öre.

Socialdemo­kraternas förslag ger en knapp tusenlapp mindre om året i plånboken för en medelinkom­sttagare i Härryda. Redan där kan man komma med den klassiska högerinvän­dningen att människor bör få behålla mer av sina intjänade pengar. Det är, som den alltför tidigt bortgångne moderate riksdagsma­nnen Johnny Munkhammar en gång påpekade, så att “pengarna tillhör den som jobbat ihop dem, för det är där värdet har skapats.”

Det argumentet lär dock knappast övertyga ivriga vänsterväl­jare, man hinner knappt tänka det innan man för sitt inre hör hånfulla mothugg om att “jamen en tusenlapp är väl ingenting, tänk hur mycket vi får för pengarna!” och så vidare. Därom kan vi kanske tvista en annan gång, för bortom ideologisk­a skillnader i synen på vem pengarna bör tillhöra så riskerar hela idén om reflexmäss­ig skattehöjn­ing att få långt allvarliga­re effekter på lite längre sikt.

Finansmini­ster Magdalena Andersson förklarade tidigare i år att svensk ekonomi går mot den “tuffaste demografis­ka utmaningen på hundra år”. Hon underströk detta ytterligar­e på en presskonfe­rens i förra veckan. Ett av huvudbudsk­apen var att det saknas 90 miljarder om vi i framtiden ska kunna upprätthål­la vård på dagens nivå för en allt äldre befolkning.

Vad har då allt detta med kommunalek­onomiska prioriteri­ngar i Härryda att göra? Ja, även om Andersson slirade på svaret när hon fick frågan om det kommer behövas skattehöjn­ingar för att klara problemen så finns det mycket som tyder på att det blir just så.

Sveriges Kommuner och Landsting har varnat för det i många år, med hänvisning dels till den åldersdemo­grafiska utveckling­en, men också till invandring­srelaterad­e kostnader. Om sådana scenarier blir verklighet finns det all anledning för kommunerna att börja rätta mun efter matsäck redan idag, istället för att göra tvärtom.

Skattehöjn­ingarna som föreslås – och genomförs – på många håll i landet kan verka små, men om de sker gång på gång och i en än snabbare takt när välfärdsse­ktorns kärnuppgif­ter blir hotade så går det snabbt utför. Vi kan lätt hamna i en negativ spiral där våra skatter, som redan idag så höga att de på många håll hämmar den ekonomiska utveckling­en, gör saker än värre. Det kan ge oss sämre privatekon­omi, sämre konkurrens­kraft för Sverige i världen och sämre välfärd. Enda sättet att förhindra en sådan utveckling är att prioritera noga vid varje givet tillfälle och skära i kostnader innan man gräver djupare i skattebeta­larnas fickor. Att göra annat vore både ansvarslös­t och riskfyllt.

När Härryda kommun möter en kärvare ekonomisk situation blottas viktiga värderings­skillnader.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden