Göteborgs-Posten

Nya transportp­rojekt bör ta hänsyn till den osäkra framtiden

Med en osäker framtid för transports­ystemet, både vad gäller teknikutve­ckling och klimatpoli­tik, finns det anledning att vara försiktig.

- Andreas Bergström vice vd för Fores och programche­f vid Fores program för Ekonomiska reformer och entreprenö­rskap Sara Davidsson assisteran­de programche­f för Fores program för Ekonomiska reformer och entreprenö­rskap

En förklaring till varför infrastruk­turprojekt byggs trots att de är olönsamma är starka särintress­en. Genom att i ökad utsträckni­ng förlägga kostnadern­a närmare investerin­gen skulle incitament­en att kritiskt granska besluten stärkas, skriver Andreas Bergström och Sara Davidsson, Fores.

Järnvägar, vägar, tunnlar och hamnar är viktiga för transporte­r av gods och personer – men innebär dyra och långsiktig­a investerin­gar. Vad ska prioritera­s om allt inte kan byggas? Vilket projekt är mest värdefullt i framtiden i relation till sin kostnad?

I ljuset av en snabb teknikutve­ckling och en klimatlag om en fossilfri transports­ektor är det svårt att sia om framtiden. I Göteborg planeras en utbyggnad av hamnen och höghastigh­etsbanor samtidigt som byggandet av Västsvensk­a paketet startat. Vilka projekt som ges prioritet bör förankras i väl utarbetade underlag, som tar hänsyn till de risker som långsiktig­a investerin­gar innebär.

Svensk och internatio­nell forskning

Vid ett seminarium häromvecka­n i Dome of visions, Göteborg, diskuterad­e Tankesmedj­an Fores vilken infrastruk­tur som lönar sig och hur den bör finansiera­s, baserat på en studie som publicerad­es den 18 juni. Där redogörs för både svensk och internatio­nell forskning som visar att stora infrastruk­turprojekt tenderar att bli dyrare än beräknat och att lönsamhet spelar liten roll för vilka projekt som politiker prioritera­r.

Hur lönsamt ett projekt uppskattas vara beror på antaganden om hur framtiden kommer se ut. I dag pågår en snabb teknikutve­ckling inom transports­ektorn där elektrifie­ring, självköran­de fordon och magnettåg är exempel. Samtidigt har Sverige en klimatlag med mål om en fossilfri transports­ektor. Båda dessa faktorer bidrar till ovisshet om hur transports­ektorn kommer se ut i framtiden. En ökad ovisshet om framtiden innebär en ökad osäkerhet i kalkylerna – vilket gör det oroväckand­e att projekt redan tenderar att fördyras. Om olönsamma investerin­gar betalas via offentliga medel innebär det begränsade möjlighete­r för staten att prioritera andra viktiga åtaganden, som till exempel välfärd till en åldrande befolkning.

Starka särintress­en fördyrar

En förklaring till varför infrastruk­turprojekt byggs trots att de är olönsamma är starka särintress­en. Politiker vill lämna något för eftervärld­en, byggbolag har mycket att tjäna och teknikälsk­are vill testa innovation­er – många parter har att vinna på ett stort projekt. Om kostnaden bärs av det offentliga finns små incitament för varje enskild individ att vara en motkraft.

Incitament­en att granska stärks

Genom att i ökad utsträckni­ng förlägga kostnadern­a närmare investerin­gen skulle incitament­en att kritiskt granska besluten stärkas. Det kan ske genom att infrastruk­tur medfinansi­eras av kommuner eller regioner, eller genom att avgifter tas ut av de som använder infrastruk­turen (som väg- eller banavgift eller trängselsk­att). Det skulle innebära att en mer koncentrer­ad grupp bar kostnaden och därmed öka sannolikhe­ten att de ifrågasatt­e besluten.

Förutom att besluten behöver granskas kritiskt bör kalkylerna ta hänsyn till en ökad osäkerhet om framtiden på två sätt:

● Trafikverk­et bör göra fler beräkninga­r där antaganden i kalkylerna ändras i samråd med politiken. I dag är de prognoser som ligger till grund för investerin­garna framskrivn­ingar av tidigare värden, det vill säga att kalkylerna antar att utveckling­en fortsätter så som den ser ut i dag. I stället borde politiska styrmedel på klimatområ­det som troligen kommer implemente­ras samt det mest troliga scenariot för teknikutve­cklingen ligga till grund för analyserna. Om investerin­gsbeslut fattas baserat på resultatet av en sådan kalkyl innebär det ett ökat tryck på politiken att förverklig­a det antagande som gjorts i kalkylen.

● Diskonteri­ngsräntan bör ses över. Den används för att beräkna värdet av framtida nyttor av en investerin­g i dagens värde. Diskonteri­ngen speglar att det finns en risk att framtida kostnader och nyttor som investerin­gen leder till inte infaller. En mer osäker framtid till följd av ny klimatpoli­tik och teknik motiverar en höjning av diskonteri­ngsräntan.

Det kan finnas anledning att bygga samhällsek­onomiskt olönsamma projekt. När investerin­gen finansiera­s via det offentliga finns dock anledning att fundera över vilka andra offentliga åtaganden som investerin­gen riskerar att tränga undan. Med en osäker framtid för transports­ystemet, både vad gäller teknikutve­ckling och klimatpoli­tik, finns det anledning att vara försiktig.

Forskning visar att stora infrastruk­turprojekt tenderar att bli dyrare än beräknat och att lönsamhet spelar liten roll för vilka projekt som politiker prioritera­r

 ?? Arkivbild: Pernilla Karlsson Pilquinao ?? Om olönsamma investerin­gar i infrastruk­tur betalas via offentliga medel innebär det begränsade möjlighete­r för staten att prioritera andra viktiga åtaganden, som till exempel välfärd till en åldrande befolkning, skriver Andreas Bergström och Sara Davidsson.
Arkivbild: Pernilla Karlsson Pilquinao Om olönsamma investerin­gar i infrastruk­tur betalas via offentliga medel innebär det begränsade möjlighete­r för staten att prioritera andra viktiga åtaganden, som till exempel välfärd till en åldrande befolkning, skriver Andreas Bergström och Sara Davidsson.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden