Göteborgs-Posten

Bra att L byter partiledar­e

- Jo Wennerås

Man kan inte undgå att konstatera att Liberalern­a haft en trist utveckling (eller snarare brist på utveckling) de senaste åren. Att byta namn från Folkpartie­t till Liberalern­a var ett tecken på den svaga utveckling och räckte förstås i sig inte till. Trist. Oavsett namn borde partiet vara attraktivt utifrån just en liberal hållning som naturligt engagerar en stor del av folket.

En anledning till misslyckan­det är sannolikt att man varit för passiv samt politisk korrekt så till den grad att man inte kan hantera utmaningar och samhällspr­oblem. Det är därför bra för partiets framtid att partiledar­e byts. Avgörande är förstås vem som tar över. Nyamko Sabuni verkar mycket lovande. Hon är politiskt erfaren. Viktigast är dock att hon är rak, har klok inställnin­g och vågar stå för sina åsikter.

Motkandida­ten Erik Ullenhag är tyvärr en i raden av politiker som inte vågar ta ställning i känsliga frågor utan föredrar att i stället komma med diffusa löften i största allmänhet. Ska Liberalern­a överleva på sikt är Sabuni inte enbart det bästa valet utan sannolikt det enda lämpliga valet.

På sistone har positivt nog fler politiker förutom Sabuni börjat ta sitt ansvar som till exempel Kd:s Ebba Busch Thor och Sara Skyttedal.

Intressant nog är de flesta kvinnor. Jag kan dock komma på ett undantag och det är Liberalern­as Allan Widman. Han har genom åren varit en av få politiker som engagerat sig i militären, det vill säga att Sverige ska ha någon som helst förmåga att över huvud taget försöka försvara sig vid behov.

 ?? Arkivbild: Linda Smith ?? Nyamko Sabuni verkar mycket lovande om hon blir partiledar­e för L, skriver Jo Wennerås.
Arkivbild: Linda Smith Nyamko Sabuni verkar mycket lovande om hon blir partiledar­e för L, skriver Jo Wennerås.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden