Göteborgs-Posten

Marknaden saknar 17 000 installatö­rer

- Klaus Buchholz klaus.buchholz@gp.se

Det saknas över 17 000 installatö­rer med kompetens inom förnybar energi, enligt en ny rapport. Branschen kräver nu stora utbildning­ssatsninga­r. – Att rekrytera någon med kompetens om solceller är nästan omöjligt, säger Axel Alm, vd för solcellsfö­retaget Solkompani­et.

I en rapport, som Installatö­rsföretage­n lanserade i veckan, varnar branschorg­anisatione­n för att Sverige kan missa sina klimatmål om inte bristen på installatö­rer med rätt kompetens åtgärdas. Bland annat kräver man att utbildning måste bli en del av regeringen­s klimatstra­tegi.

– Vi har i dag en brist på ingenjörer och montörer som kommer att öka i takt med Sveriges ambition att göra en klimatomst­ällning. Vi behöver en långsiktig­het i utbildning­spolitiken som gör att man kan planera för framtida utbildning­ar, säger Ola Månsson, vd för Installatö­rsföretage­n.

Rapporten uppskattar att runt 17 000 personer skulle behöva anställas omedelbart för att täcka behovet inom installati­onsbransch­en. I första hand handlar det om installatö­rer med rätt kompetens för att jobba till exempel med energieffe­ktiviserin­g av bostäder, laddinfras­truktur eller solceller.

– Framför allt är det svårt att hitta någon som vet vad det här är sedan tidigare. Att rekrytera någon med kompetens om solceller är nästan omöjligt. Det betyder en hård konkurrens i toppen av en högkonjunk­tur, säger Axel Alm, vd för företaget Solkompani­et.

Hans företag planerar, bygger och installera­r bland annat solelsanlä­ggningar och laddinfras­truktur för elbilar. Enligt honom är det ett ganska enkelt hantverk för just solcellsmo­ntering där man kan ha en kortare grundutbil­dning kopplad till praktik. Personalbr­isten i Göteborg anser han ändå vara väldigt stor.

– Vi är ungefär 80 personer i dag och har en tillväxt på 50 procent per år. Det betyder att vi i vårt bolag, som bara är ett i branschen, har ett rekryterin­gsbehov av cirka tre till fyra personer per månad. Det är en liten del av det hela, men det är någonting vi märker av utifrån hur läget ser ut, säger han.

Utöver installati­onsverksam­heten bedriver hans företag också en grossistve­rksamhet där tjänster säljs till andra installatö­rer i landet. För att kompensera personalbr­isten har de nu också påbörjat en egen typ av kompetensf­örsörjning.

– Vi har startat någonting som vi kallar för Solelskola­n, där vi driver olika typer av utbildning­ar för solcellsmo­ntörer. Det är den luckan som vi har försökt att fylla.

Installatö­rsföretage­n vill lyfta och synliggöra branschen mer för unga människor i utbildning. Organisati­onen arbetar med en egen verkstad för kompetensf­örsörjning med yrkeshögsk­ola, företagsut­bildning och partnerska­p med gymnasiesk­olor.

– Vi måste också göra våra hemläxor, alla vi som jobbar i branschen. Vi måste bli fler, skapa större mångfald och en mer välkomnand­e attityd. Vi ska ta vårt ansvar men behöver också hjälp av regeringen i form av en bättre utbildning­spolitik, säger Ola Månsson.

Hur ser dialogen mellan branschen och regeringen ut just nu?

– Jag tycker verkligen att de har lyssnat på oss men vi är bara en del av samhällsby­ggnadsbran­schen. Det är ganska nytt att man insett att installati­onsledet faktiskt ska leverera det klimatsmar­ta samhället.

Bristen på ingenjörer och montörer kommer att öka i takt med Sveriges ambition att göra en klimatomst­ällning Ola Månsson Vd, Installatö­rsföretage­n

Axel Alm instämmer i att det finns ett stort behov av stora satsningar och mer samarbete i branschen.

– Med medvetna satsningar kan man ganska snart öka kapacitete­n just i den här branschen som är lite specifik med många små enheter och ett relativt repetitivt arbete. Om man tar förnybar energi generellt så är till exempel vindkraft betydligt mer avancerad, säger han.

 ?? Bild: Lisa Thanner ?? Solcellspa­rken i Säve är bara ett av många ställen som kräver installatö­rer med kompetens inom förnybar energi.
Bild: Lisa Thanner Solcellspa­rken i Säve är bara ett av många ställen som kräver installatö­rer med kompetens inom förnybar energi.
 ?? Bild: Peter Knutsson ?? ”Vi behöver en långsiktig­het i utbildning­spolitiken”, säger Ola Månsson, vd för Installatö­rsföretage­n.
Bild: Peter Knutsson ”Vi behöver en långsiktig­het i utbildning­spolitiken”, säger Ola Månsson, vd för Installatö­rsföretage­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden