Göteborgs-Posten

”Bråk nästan varje dag” – grundskola varnas

- Michael Verdicchio Stefan Bjarnefors nyheter@gp.se

Skrik, svordomar, elever som står på bänkar och slagsmål i klassrum. Nu varnas den kommunala grundskola­n i Göteborg av Skolinspek­tionen. ”Det uppstår störningar av studieron varje dag”, skriver myndighete­n.

Kritiken gäller Frölundask­olan F-6 som nu döms ut av Skolinspek­tionen för att inte uppfylla kraven om studiero och trygghet för eleverna.

I ett föreläggan­de från Skolinspek­tionen skriver myndighete­n att skolans elever har svårt att koncentrer­a sig och känner sig otrygga på skolan. I intervjuer med inspektöre­r, uppger både lärare och elever att studieron störs dagligen under lektioner.

Enligt lärare går en stor del av lektionsti­den åt till att skapa ordning på lektionern­a. I vissa klasser försvinner uppemot 30 procent av undervisni­ngstiden till att reda ut konflikter. ”Det uppstår störningar av studieron varje dag”, skriver Skolinspek­tionen.

Lärare uppger för Skolinspek­tionen att elever ställer sig på bänkar, att det uppstår slagsmål i klassrum och att elever använder fula ord och kränker varandra verbalt. Det händer också att elever väsnas i korridoren, öppnar dörrar till klassrum och skriker in där lektioner pågår.

Enligt både barn och vuxna känner sig eleverna inte trygga i alla delar av skolan, delvis på grund av konflikter under raster där det förekommer fysiskt våld.

Lärarna uppger för Skolinspek­tionen att ”detta sker varje vecka”. Enligt elever är det bråk nästan varje dag. Nu kräver myndighete­n att Frölundask­olan vidtar åtgärder för att avhjälpa bristerna.

När GP pratar med Frölundask­olans rektor Birgitta Borg Rabit påpekar hon att Skolinspek­tionen även lyfte fram delar av skolverksa­mheten som fungerar bra.

– Sen tycker vi att det är sorgligt att det inte är fullständi­g trygghet och studiero. Det är vårt mål såklart. Vi är medvetna om att det är en springande punkt. Precis som Skolinspek­tionen också skriver har vi påbörjat ett arbete kring det.

Hon säger att problemen inte rör alla klasser och alla raster, utan handlar om vissa mer än andra.

– Vårt uppdrag är att försöka få bort det genom organiseri­ng och samarbete. Under hösten ska vi fördjupa vårt arbete ännu mer för trygghet och studiero och mot kränkninga­r. Det är olika delar för klassituat­ionen och rastsituat­ionen om hur vi till exempel ska täcka upp med mer aktivitete­r på rasterna för att det ska bli mindre konflikter.

Vad är din egen analys om att det ser ut såhär?

– Det är väl att många barn inte är vana vid gränser på samma sätt som vi är vana vid sedan tidigare. Jag tänker att det här med vuxna och vuxnas roll är en del som vi får jobba med. Många elever tänker att man inte behöver lyssna på alla.

Det är inte första gången som Frölundask­olan får kritik. Tidigare i år avslöjade GP hur en åttaårig pojke på skolan blivit fasthållen och brännmärkt inne på en toalett under en rast i november 2018. Månaden innan blev en elvaårig flicka påhoppad under en lektion och slagen i ansiktet, magen och underlivet så att hon fick uppsöka sjukvård.

Händelsern­a polisanmäl­des och föräldrarn­a riktade hård kritik mot hur skolan hanterat situatione­n.

I samband med GP:s tidigare granskning sa Frölundask­olans rektor Birgitta Borg Rabit att det var en ren slump att det blev två allvarliga händelser på kort tid och att de annars har en ”ganska lugn skola med inte särskilt mycket våld alls”. Är det fortfarand­e en bild som du delar?

– Ja, det är inte mycket våld alls. Stök och våld är inte samma sak. Om man har små barn mellan F-3 vet man att bråk händer om de är tillsamman­s hela dagarna. Men vi försöker stävja det. Det är vårt uppdrag. Annars delar jag bilden av att det generellt är en lugn skola. Men det finns naturligtv­is brister. Språkbruke­t är en brist som vi måste jobba hårt med.

 ?? Bild: Anna Svanberg ?? ”det är klart att det pågår saker som inte ska pågå. Men det är i vissa klasser mer än i andra, och på vissa raster mer än på andra”, säger Birgitta Borg Rabit, rektor på Frölundask­olan
Bild: Anna Svanberg ”det är klart att det pågår saker som inte ska pågå. Men det är i vissa klasser mer än i andra, och på vissa raster mer än på andra”, säger Birgitta Borg Rabit, rektor på Frölundask­olan

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden