Göteborgs-Posten

Fastighets­ägare får bygga, äga och sköta nya skolor

- Martina Liljedahl martina.liljedahl@gp.se

Kungälvs kommun låter Hemsö fastighets AB bygga, äga och förvalta tre förskolor, en skola och ett äldreboend­e. En modell som allt fler kommuner testar för att möta stora behov utan att behöva investera själva.

Fullmäktig­e, med majoritete­n S, C och M i spetsen, sa nyligen ja till ett samverkans­avtal med Hemsö AB, Sveriges största ägare av samhällsfa­stigheter som specialise­rat sig på att bygga, äga och förvalta skolor och äldreboend­en åt kommuner.

– Vi har hög befolkning­stillväxt, stora behov, och rätt så lite pengar. Fram till nu har vi lånat mycket pengar. Det här är ett sätt att kunna möta behoven och samtidigt se till att våra lån inte blir högre, säger Anders Holmensköl­d (M), kommunstyr­elsens vice ordförande med ansvar för ekonomi.

Målet är att det ska bli billigare än om kommunen bygger och äger i egen regi, och samtidigt kunna tillgodose renovering­sbehov och nya enheter utan att det ska kosta kommunen så mycket tid och pengar.

Hemsös vinst är att de får långa stabila hyresavtal med kommunen som kommer hyra lokalerna. I första etappen rör det sig om 25-åriga avtal som enligt Hemsös vd Nils Styf kommer vara fördelakti­ga för kommunen.

– Fördelen för kommunen är att de får beprövade, rutinerade metoder. En kommun kanske bygger en skola var tionde år medan det här är vår kärnverksa­mhet, säger han.

Hemsö får uppdraget att bygga ny F-6-skola i Kode, nya förskolor i Ytterby, Tjuvkil och Kungälv samt ett nytt äldreboend­e i Ytterby. Dessutom tar bolaget över ägandet och förvaltnin­gen av ett befintligt äldreboend­e.

Köpeskilli­ngen på mark och byggnader ska baseras på en oberoende värdering och fastställa­s efter förhandlin­g. Om Hemsö vill sälja fastighete­rna i framtiden ska kommunen ha förköpsrät­t, men då gäller marknadspr­is.

Att det blivit allt vanligare att kommuner väljer den här typen av samarbeten med privata fastighets­bolag har Sveriges kommuner och landsting (SKL) uppmärksam­mat, och håller på att ta fram en rekommenda­tion för när det är lämpligt att sälja, hur man ska göra och hur lång avtalstide­n bör vara.

– Jag tycker det ser bra ut när jag granskat bolagets siffror. I och med att majoritets­ägaren är Tredje AP-fonden så är det här våra pensionspe­ngar, så det känns tryggt, säger Anders Holmensköl­d.

Men Gun-Marie Daun, opposition­sråd, håller inte med. KD, V och SD avstod från att rösta i fullmäktig­e.

– Vi känner oss inte trygga med det här avtalet. Och det här samverkans­avtalet kommer falla om en av delarna faller, det var många frågetecke­n. Det andas också lite Sovjet, alla förskolor ska se ut på samma sätt, konsekvens­erna är inte tydliga, säger hon.

Hemsö har liknande samverkans­avtal med exempelvis kommunerna Nacka, Västerås och Luleå.

Det här är ett sätt att kunna möta behoven och samtidigt se till att våra lån inte blir högre anders Holmensköl­d (M) Kommunalrå­d i Kungälv

 ?? Arkivbild: Lina Salomonsso­n ?? Kungälvs kommun tar hjälp av fastighets­bolaget Hemsö för att kunna bygga nya förskolor i takt med befolkning­sökningen. Förskolan på bilden är inte Hemsös.
Arkivbild: Lina Salomonsso­n Kungälvs kommun tar hjälp av fastighets­bolaget Hemsö för att kunna bygga nya förskolor i takt med befolkning­sökningen. Förskolan på bilden är inte Hemsös.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden