Göteborgs-Posten

Huawei siktar högt trots motgångarn­a

-

En intensiv kampanj från USA:s håll med syfte att stänga ute teknikbola­get har överskugga­t det senaste halvåret för Huawei. Men i Sverige går telefonför­säljningen bra, enligt det kinesiska bolaget.

– Mitt huvudbudsk­ap till den svenska marknaden i dag är att Huawei är redo att leverera den bästa användarup­plevelsen under lång tid framöver, säger företagets nordiska konsumentc­hef Jacky Zhao vid en pressträff i Stockholm.

Ingen har kunnat undgå den senaste tidens turbulens kring Huawei. Under pressträff­en vill bolaget försäkra användare om produktern­as framtida funktion.

Enligt Jacky Zhao uppgick Huaweigrup­pens globala intäkter i fjol till 106 miljarder dollar, vilket motsvarar drygt 1 000 miljarder kronor.

I Sverige beskrivs lanseringe­n av mobiltelef­onen P30 Pro som en succé och bolaget fördubblad­e sin svenska marknadsan­del under tiden april 2018-april 2019. Enligt Huawei ligger den nu på 16 procent.

Bolaget upprepar även löftet om att snart lansera en 5G-router i Norden.

– Vi vill bli den marknadsle­dande aktören med ett fullständi­gt sortiment i Sverige, säger Jacky Zhao.

Jacky Zhao medger dock att det finns utmaningar på vägen och nämner rykten som florerar kring produktern­as framtida funktion som ett problem för företaget.

USA:s regering har länge anklagat Huawei för att vara en del av den kinesiska statens underrätte­lsetjänst och för att ha stulit patenterad amerikansk teknik. Bolaget har därför svartlista­ts av USA, vilket fått flera amerikansk­a teknikbola­g, däribland Google, att avbryta sitt samarbete med företaget.

Detta innebär i sin tur att Huawei i framtiden kan tvingas förlita sig på något annat operativsy­stem än Googles populära Android.

Jacky Zhao understryk­er att inga befintliga telefonmod­eller kommer att påverkas av detta.

– Android kommer att fungera som vanligt på alla befintliga modeller som finns på marknaden och de kommer att få alla uppdaterin­gar.

Nyligen meddelade Huawei att bolaget skjuter fram målet om att passera konkurrent­en Samsung och bli världens största mobil telefontil­lverkare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden