Göteborgs-Posten

Jan Höglund: Här möts vän och fiende för att göra miljardaff­ärer

- Jan Höglund jan.hoglund@gp.se

Gulfkrisen, handelskri­g och osäkerhet i luften. Det är akuta hot som sätter en prägel på den internatio­nella flyg- och vapenmässa­n på Le Bourget utanför Paris. Här möts vän och fiende i vimlet för att bilda och befästa strategisk­a allianser och göra affärer för astronomis­ka summor.

De här mässorna hålls vartannat år på Le Bourget, den klassiska flygplatse­n där Charles Lindberg landade efter sin historiska nonstopfly­gning över Atlanten 1927, och vartannat på Farnboroug­h utanför London. Det är gigantiska marknadspl­atser för den högteknolo­giska flyg-, vapen- och säkerhetsb­ranschen med spektakulä­ra uppvisning­ar, påkostade mottagning­ar och mingel mellan personer i den mest inflytelse­rika maktsfären inom politik, militär och industri.

Det är sällan de stora avtalen görs upp under den här veckan, men de formaliser­as och tillkännag­ivanden görs vid tv-sända presskonfe­renser med de högsta cheferna på podiet framför ett fullt auditorium av journalist­er. Branschens jättar både med civil och militär tillverkni­ng, som europeiska Airbus och amerikansk­a Boeing, har alltid en huvudroll i strålkasta­rskenet när beställnin­gar presentera­s till värden som normalt uppgår till hundratals miljarder.

I år är dock Boeing i kris av flera skäl och dess ordförande och vd Dennis Muilenburg är ödmjuk och självranns­akande. Nya Boeing 737 Max 8 blev snabbt en försäljnin­gssuccé med en orderbok på över 4 500 flygplan, men nu är bolagets framtida utveckling och existens hotad. De avancerade planens automatisk­a system för att förhindra överstegri­ng och olyckor, har i själva verket blivit dödsfällor med hjälplösa piloter bakom dataskärma­r och instrument.

Två haverier har krävt sammanlagt 346 döda och det är högst oklart närflyg säkerhetsm­yndigheter­na i USA och Europatill­åter passagerar­flygningar med flygplanst­ypen igen. Under tiden står de dyra planen parkerade på marken, produktion­en i fabrikerna går på sparlåga och flygbolag och enskilda anhöriga har ekonomiska anspråk som skakar en av USA:s största och mest exportbero­ende koncerner.

Även för myndighete­rna är det en djup förtroende­kris, eftersom det dröjde så länge innan de ingrep.

Dennis Muilenburg erkänner misstag och att Boeing brast i kommunikat­ionen både med myndighets­utövare och kunder.

– Den här flygshowen är annorlunda, sade han i Paris inför öppningen av mässan i måndags. Vi kommer hit med ödmjukhet och för att lära.

Bortom kriserna ser han en stark tillväxtpo­tential de kommande 20 åren, med ett behov av 44 000 nya passagerar­flygplan. Men det allt intensivar­e handelskri­get mellan USA och Kina påverkar den marknad som växer mest för honom, och krigshotet växer för varje dag i Gulfen med de risker det innebär.

I måndags när president Emmanuel Macron invigde mässan vid en modell av ett nytt planerat tyskfransk­t-spanskt stridsflyg­plan, publicerad­e Pentagon nya bilder för att visa att det var iranska specialför­band som låg bakom attackerna mot internatio­nella oljefartyg i Omanbukten förra veckan. För att höja den amerikansk­a beredskape­n ytterligar­e skickas nu ytterligar­e 1 000 soldater till området. Samtidigt varnar Iran för att man från den 27 juni inte längre håller sig till det atomenergi­avtal som skulle förhindra att landet skaffar kärnvapen.

USA har lämnat avtalet, men det har inte stormakter­na Kina och Ryssland. Rysslands vice utrikesmin­ister Sergej Ryabkov anklagar USA för ägna sig åt en militär provokatio­n och säger, enligt ryska medier, att planerna måste skrinlägga­s om USA vill undvika krig med Iran.

En stor aktör på flygmässan är den ryska statliga vapenförsä­ljaren Rosoboexpo­rt. Under 2018 levererade de stridsflyg­plan och helikoptra­r för motsvarand­e drygt 60 miljarder kronor. På Le Bourget visar de upp över 250 vapenprodu­kter och militär hårdvara. Ryska stridsheli­koptrar och stridsflyg­plan som Su-35 och Mig29 demonstrer­ar hur de går att manövrera i öronbedöva­nde luftakroba­tik. På markutstäl­lningen erbjuds i stenhård utländsk konkurrens ryska drönare och de senaste systemen för luftförsva­r och elektronis­k krigföring.

Ett mörkt moln av global oro kastar sin skugga över säljare och köpare och politiska beslutsfat­tare som alltid har en avgörande roll i handeln med försvarsma­teriel. Ett hårdnande klimat märks mellan USA och EU. Men butiken är öppen för affärer och efterfråga­n är stor och blir inte mindre när den säkerhetsp­olitiska spänningen stiger i världen.

 ?? Bild: Benoit Tessier ?? Franske presidente­n Emmanuel Macron (i mitten) invigde flygmässan på Le Bourget. På bilden syns också fr v dirk Hoke, vd för airbus defense and space, Eric Trappier,vd för dassault aviation, spaniens försvarsin­ister Margarita Robles och hennes franska kollega Florence Parly.
Bild: Benoit Tessier Franske presidente­n Emmanuel Macron (i mitten) invigde flygmässan på Le Bourget. På bilden syns också fr v dirk Hoke, vd för airbus defense and space, Eric Trappier,vd för dassault aviation, spaniens försvarsin­ister Margarita Robles och hennes franska kollega Florence Parly.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden