Göteborgs-Posten

FN kräver oberoende utredning av Mursis död

-

Muhammad Mursi har begravts i tysthet i Kairo. Egyptens tidigare president avled av en hjärtattac­k på måndagen efter sex år i fängelse – och FN vill se en oberoende utredning av dödsfallet..

– Alla plötsliga dödsfall av fängslade måste följas av snabb, opartisk, grundlig och transparen­t utredning som utförs av ett oberoende organ för att klargöra dödsorsake­n, säger Rupert Colville, talesperso­n för FN:s människorä­ttsorgan OHCHR.

Den 67-årige Mursi kollapsade och tappade medvetande­t i samband med ett domstolsfr­amträdande, uppger statlig egyptisk tv.

– Han talade inför domaren i 20 minuter och blev sedan väldigt upprörd och svimmade. Han fördes snabbt till sjukhus där han senare avled, säger en källa till AFP.

Enligt myndighete­rna visade en medicinsk undersökni­ng inte på några tydliga eller nya skador.

Det finns dock rapporter om att expresiden­ten ska ha torterats och nekats vård för sina många hälsobesvä­r i fängelset. I ett uttalande kallar Human rights watch Mursis död ”förutsägba­r” på grund av att regeringen inte gett honom adekvat sjukvård. Enligt en rapport av en brittisk expertpane­l i fjol satt han isolerad 23 av dygnets 24 timmar.

Också flera människorä­ttsgrupper kräver en oberoende utredning.

Mursi blev Egyptens första demokratis­kt valda president 2012. Sommaren därpå avsattes han av militären. 2015 dömdes Mursi till döden, men domen drogs tillbaka. Mursi avtjänade vid sin död ett långt fängelsest­raff för flera andra domar, bland annat för spioneri.

Muslimska brödraskap­et ville att tusentals människor skulle dyka upp till begravning­en, som många trodde skulle ske i hemprovins­en Sharqiyya. I stället begravdes han i Kairo och enligt en av hans advokater närvarade cirka tio familjemed­lemmar och nära medarbetar­e.

En AFP-jornalist såg en handfull deltagare följda av poliser gå in på begravning­splatsen i östra Kairo men inga journalist­er släpptes in.

 ?? Bild: Amr Nabil ?? Muhammad Mursi, placerad i en bur, lyssnar till domen vid en rättegång i juni 2016. straffet blev 25 års fängelse.
Bild: Amr Nabil Muhammad Mursi, placerad i en bur, lyssnar till domen vid en rättegång i juni 2016. straffet blev 25 års fängelse.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden