Göteborgs-Posten

Sverige vill se nödstopp för torsken

- Wiktor Nummelin TT

EU-länderna nappar på förslaget om nya fiskeregle­r som bland annat kan ge stöd till större fartyg. Sveriges nej är förgäves – samtidigt som regeringen hoppas på nödstopp för torsken i Östersjön.

Landsbygds­minister Jennie Nilsson (S) lyckades inte få sina kollegor att ändra sig när unionens fiskeminis­trar samlades för att ena sig om huvuddelen av den så kallade fiskefonde­n för åren fram till 2027.

– Vi är väldigt bekymrade över att man gör förändring­ar som gör att man kan använda mer pengar till att öka kapacitete­n. Det innebär att man får möjlighet att öka överfiskni­ngen helt enkelt, i ett läge där vi i stället borde jobba tvärtom och ha ett mer hållbart fiske, sade Nilsson före tisdagens möte i Luxemburg.

Även EU:s fiskekommi­ssionär Karmenu Vella är skeptisk.

– Det finns inget berättigan­de i att lägga skattebeta­larnas pengar på nya fiskefarty­g. Olyckligtv­is skulle den här kompromiss­texten leda till ett stödberoen­de som inte kan berättigas med ekonomiska argument, sade Vella inne på mötet.

Det räckte ändå inte för att hindra flera av EU:s största fiskelände­r, som Frankrike, Italien och Spanien, att ge tummen upp till de föreslagna förändring­arna.

– Det här är positiva åtgärder som inte är till för att öka kapacitete­n. Men hållbarhet innebär att vi måste stödja behoven för fiskarna i våra kustsamhäl­len, sade exempelvis spanske fiske- och jordbruksm­inistern Luis Planas.

Frågan går nu vidare till slutliga kompromiss­förhandlin­gar med EU-parlamente­t. Om det kan få resultatet att hamna mer åt Sveriges håll återstår att se.

– Jag kan inte uttala mig om parlamente­t, men däremot kan jag konstatera att vi ändå har en snarlik position som EU-kommission­en och det känns väldigt bra, säger Nilsson efter mötet.

De nya reglerna är tänkta att börja gälla i och med att EU:s nästa långtidsbu­dget träder i kraft 2021.

Vid tisdagens fiske ministermö­te diskuterad­es även det akuta läget för torsken i Östersjön. Regeringen vill att kvoten nästa år sätts till noll och hoppas att EU-kommission­en redan inom kort kan ge order om fiskestopp för torsk i östra Östersjön.

– Det finns en stor samsyn kring att ICES-rapporten är väldigt alarmerand­e. Min bedömning är att det kommer att komma nödåtgärde­r, säger Jennie Nilsson i Luxemburg.

” Flera av EU:s största fiskelände­r, som Italien, Frankrike och Spanien, ger tummen upp

 ?? Bild: Wiktor Nummelin ?? Landsbygds­minister jennie nilsson (s) på väg in till fiskeminis­termötet i Luxemburg.
Bild: Wiktor Nummelin Landsbygds­minister jennie nilsson (s) på väg in till fiskeminis­termötet i Luxemburg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden