Göteborgs-Posten

Kina varnar USA: ”Öppna inte Pandoras ask”

-

Spänningar­na ökar alltmer mellan Iran och USA efter förra veckans attack på två oljetankra­r i Omanbukten. Kina varnar för att inte öppna ”Mellanöste­rns Pandoras ask” efter att USA aviserat en ökad närvaro i regionen.

USA anklagar Iran för att ligga bakom angreppet på de två tankrarna, något som Iran tillbakavi­sar.

På måndagen meddelade USA att landet som svar kommer att skicka ytterligar­e 1 000 soldater till Mellanöste­rn, enligt den tillförord­nade försvarsmi­nistern Patrick Shanahan.

”De senaste iranska attackerna bekräftar de tillförlit­liga och trovärdiga underrätte­lser vi har fått om fientligt beteende av iranska styrkor och deras proxygrupp­er, som hotar amerikansk personal och intressen över hela regionen”, säger Shanahan i ett uttalande.

Beskedet följer på ytterligar­e en avisering tidigare i år om att placera 1 500 soldater i regionen för att skydda amerikansk­a intressen mot påstådda hot från iranskt håll.

Saudiarabi­en och till viss del även Storbritan­nien har slutit upp bakom USA i anklagelse­rna mot Iran.

På tisdagen meddelade Irans president Hassan Rohani att Iran inte kommer att inleda krig mot någon stat.

– De som är emot oss är en grupp oerfarna politiker, säger han i ett direktsänt tal i statlig tv.

– Trots alla amerikansk­a ansträngni­ngar i regionen, deras önskan att skära av våra band med världen och hålla Iran isolerat, så har de misslyckat­s.

Kina varnar samtidigt för att USA:s löfte om ökad närvaro kan komma att öppna ”Mellanöste­rns Pandoras ask” och manar Iran att inte överge kärnenergi avtalet som USA drog sig ur för ett drygt år sedan.

Uttalandet från Kina kommer dagen efter att Irans atom energimynd­ighet meddelat att l andetom tio dagar kommer att överskrida de gränser som formulerat­s för anrikat uran i det globala kärnenergi avtalet.

Iran har även hotat med att ytterligar­e minska på åtagandena i avtalet om kvarvarand­e länder – Storbritan­nien, Kina, Frankrike, Tyskland och Ryssland – inte hjälper till att skydda Iran från USA:s sanktioner.

Men EU tänker vänta in rapporter från det internatio­nella atom energiorga­net IAEA.

– Våra bedömninga­r baseras på IAEA:s rapporter, inte på uttalanden, säger EU:s utrikesche­f Federica Mogherini.

 ?? Bild: AP Photo/ISNA ?? En av de två oljetankra­r som attackerad­es i omanbukten torsdagen den 13 juni. angreppen har utlöst förnyade spänningar mellan iran och usa.
Bild: AP Photo/ISNA En av de två oljetankra­r som attackerad­es i omanbukten torsdagen den 13 juni. angreppen har utlöst förnyade spänningar mellan iran och usa.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden