Göteborgs-Posten

”Många som hör av sig och visar sitt missnöje”

- Jonatan Andersson jonatan.andersson@gp.se

Örgryte kunde avgöra sent och säkra första derbyseger­n på 13 år. Men efterspele­t har kommit att kretsa kring den bengalbrän­ning som kraftigt fördröjde måndagens originalde­rby. – Detta är en olaglig handling och det står inte föreningen bakom, säger Niclas Allbäck, klubbchef i Öis.

Det började ungefär samma sekund som fansens gemensamma manifestat­ion med den tio tysta inledande minuterna tog slut.

En stor mängd pyroteknis­ka pjäser brändes av på Gais läktarsekt­ion med ett avbrott som följd – och det var ändå bara en försmak på vad som komma skulle. I början av andra halvlek orsakade pyroteknik från båda supporters­idor ett avbrott på 20 minuter.

– Vårt ställnings­tagande är väldigt enkelt: vi står upp för levande läktarkult­ur, men under ordning och reda och efter samhällets lagar. Pyroteknis­k användning inne på arenan är olagligt, säger Örgrytes klubbchef Niclas Allbäck om derby-avbrotten.

Även om delar av Gais supporters­kara stod för en stor del av eldandet är det Örgryte som står ytterst ansvarigt i egenskap av arrangeran­de klubb.

– Det är ju självklart jättetråki­gt om människor på olika sätt har dåliga erfarenhet­er med våra matcher. Vi vill ju att det ska vara tryggt och säkert för samtliga. Så det är klart det är jättetråki­gt och beklagligt, säger Allbäck.

Ovan nämnda manifestat­ion – där de båda klubbarnas supportrar gick ihop med en tyst protest under matchens tio första minuter – var en aktion som tydligt backats upp av de båda klubbarna.

Har det funnits någon risk för missförstå­nd här? Att supportrar­na trott att ert deklarerad­e stöd sträckt sig även till andra aktioner?

– Den risken finns ju självklart. Den levande läktarkult­uren med sång och tifo står vi bakom, och det stödet som de ger oss. Men vi står inte heller bakom någon typ av olaglig aktivitet.

Kunde du varit tydligare på den punkten?

– Jag tycker ändå vi var tydliga där. Detta är en olaglig handling och det står inte föreningen bakom, säger Niclas Allbäck.

Missnöje från den bredare publiken syns och hörs såväl på tv-bilderna som i sociala medier. Hur mycket når er?

– Det är klart att vi får många reaktioner, även jag får till mig mycket.

Även från sponsorer?

– Jag ska inte gå in på vilka det är, men det är klart att det är många som hör av sig och visar sitt missnöje i ett sånt här läge, säger Öis klubbchef Niclas Allbäck.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden