Göteborgs-Posten

Gais tar avstånd från klackens agerande under derbyt

- Jonatan Andersson jonatan.andersson@gp.se

Gais har gått i bräschen i frågan om en levande supporterk­ultur – och stöttade nyligen sina fans i en skrivelse till SEF och Svenska Fotbollför­bundet. Men efter gårdagens derbyhände­lser tar Gais ordförande Jonas Andersson kraftig avstånd.

I ett brev till Svenska Fotbollför­bundet och SEF, författat för tio dagar sedan, ställde sig Gais som klubb bakom ”en levande läktarkult­ur” och uppmanade bland annat till en oberoende granskning av RF:s ordförande Björn Eriksson.

Klubben påminde även om ambitionen att verka för en framtid där legal bengalbrän­ning på matcher skulle kunna bli verklighet.

Men måndagens originalde­rby, och bengalbärn­ningarna från de egna fansen, har kastat klubben långt tillbaka i processen, menar ordförande Jonas Andersson.

”Det är inget annat än ett ordentligt självmål”, skriver Andersson i ett öppet brev på klubbens hemsida.

Och fortsätter: ”Klubbens trovärdigh­et att fortsatt driva dessa frågor har avsevärt minskat. Kraven, och därmed kostnadern­a, för säkerhetså­tgärder vid våra egna kommande matcharran­gemang kommer med all säkerhet att öka. Såväl partners som trogna åskådare meddelar oss att de antingen tvekar om sitt fortsatta stöd eller redan har bestämt sig för att ge upp om GAIS.”

Jonas Andersson vittnar vidare om att många gav upp väntan och lämnade arenan i förtid.

”Allt för många tröttnade och lämnade, andra gjorde det för att slippa parkerings­böter när matchen drog ut på tiden. Ingen av dem upplevde en ’levande läktarkult­ur’ utan istället en ’bortslösad kväll’”, skriver ordförande­n i det öppna brevet.

 ?? Bild: Michael Erichsen ?? Måndagens derby mellan Örgryte och gais skulle ha blivit en fotbollsfe­st och en manifestat­ion av de båda klubbarnas supportrar. i stället blev det någonting som gais ordförande jonas andersson kallar för ”ett ordentligt självmål”.
Bild: Michael Erichsen Måndagens derby mellan Örgryte och gais skulle ha blivit en fotbollsfe­st och en manifestat­ion av de båda klubbarnas supportrar. i stället blev det någonting som gais ordförande jonas andersson kallar för ”ett ordentligt självmål”.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden