Göteborgs-Posten

Kristian Wedel:

-

Fartyget ”Stockholm” glittrar i morgonsole­n. Hon seglar från Portsmouth i sommar. Hon har överlevt det gamla Göteborg och hon kommer att överleva oss alla.

Jag satt hela söndagen och tittade på ett fotografi. Det är inget särskilt bra fotografi, men jag kan inte bli kvitt det. Det togs på eftermidda­gen måndagen den 9 september 1946. Det föreställe­r Dan-Axel Broström och Ann-Ida Broström. Dan-Axels kostym är så perfekt att det nästan gör ont att se den. Det finns något stilettart­at med skjortkrag­en. Ann-Ida går i leopard. Redarkronp­rinsen och drottninge­n.

Det är sjösättnin­g på Götaverken av Amerikalin­jens ”Stockholm” –12165 brutto registerto­n ,160 meter lång.

De ser så trötta ut. Dan-Axel har den där matta blicken av välvillig liknöjdhet

” Familjen Broström ägde Svenska Amerika Linien. De ägde Götaverken. De ägde ytterligar­e några dussin bolag. De ägde det mesta.

som man får när man har tvingats att se neutralt glad ut så länge att man till slut inte orkar annat. Han är nästan genomskinl­ig, som om han doppats i lösningsme­del.

Det hade han också i någon mån: han åt gott och drack bra.

Och Ann-Ida. Buketten verkar vara rosor och cypresskvi­star.

Familjen Broström ägde Svenska Amerika Linien. De ägde Götaverken. De ägde ytterligar­e några dussin bolag. De ägde det mesta.

I tio år hade de försökt bygga fartyget ”Stockholm”. Detta var tredje försöket. Den första ”Stockholm” brann direkt. Den andra ”Stockholm” byggdes i Monfalcone – en minimal stad vid Adriatiska havet, i en för mig okänd provins som på svenska eventuellt skulle kunna heta Gorizien. Men antagligen heter den ingenting på svenska. Ingen behöver prata om den. Britterna bombade den andra ”Stockholm”.

Detta var alltså tredje försöket att få en ”Stockholm” på Atlanten.

Jag känner viss sympati med Dan-Axel och Ann-Ida.

Denna tredje ”Stockholm” kom i väg med otur i kölvattnet. En dimmig julikväll 1956 utanför Nantucket krockade hon med ”Andrea Doria”, en italiensk ångare (ej från Gorizien). 56 personer strök med. ”Andrea Doria” sjönk. Stockholm flöt med hål i fören. Fören lagades vid Betlehem Steel i New York medan Dan-Axel kan antas ha suttit på Park Avenue i Göteborg. Sedan såldes ”Stockholm” till Östtysklan­d, som gav henne det kärvt välklingan­de socialisti­ska namnet” V öl k er ”, och råkade ställa henne på grundvid Sandhamn 1960.

Jag sitter år 2019 och tittar på bilden. Allt är dött och begravet. Broströms har gått under. Göteborg är inte ens en varvsstad längre. Amerikabåt­arna är borta. Allt är borta. All världens brittiska bombplan och Monfalcone­s alla bedrägliga svetsloppo­r hade inte kunnat göra det bättre.

Allt försvann.

Det var bara ”Stockholm” som enträget släpade sin otur mellan hamnarna - ömsom Havanna, ömsom Holmestran­d. Hon bytte väl ägare tio gånger. Hon hette ”Volker, Fridtjof Nansen”, Italia 1”, ”Italia Prima”, ”Valtur Prima” ”Caribe”, Athena” och ”Azores”. Hon var flyktingfö­rläggning i Oslo. Hon anfölls av pirater vid Afrikas Horn. Hon hölls för obetalda räkningar i Marseille uti pant.

För närvarande heter hon ”Astoria”.

I augusti kryssar hon utanför Portsmouth.

Biljettern­a kostar 119 pund. Jag är starkt betänkt på att fara med, men jag har tyvärr tvättstuga den dagen. Prospektet ser trevligt ut: Restaurang Olissipo, Lotusbuffé­n, nattklubb, bridgerum och kalypsosho­w.

Jag kan inte sluta att titta på bilden eftersom allting som har att göra med den har gått under. Allt utom fartyget ”Stockholm”.

I detta ögonblick står en bartender och blandar en screwdrive­r i panoramaba­ren. Passagerar­na pratar om nästa års resa, till Azorerna eller Nordkap. De pratar alltid om nästa års resa. Fartyget ”Stockholm” glittrar i morgonsole­n med sin läkta stäv. Hon seglar från Portsmouth i sommar. Hon har överlevt hela det gamla Göteborg och hon kommer att överleva oss alla.

 ??  ??
 ?? Bild: Kamerarepo­rtage ?? dan-axel och ann-ida.
Bild: Kamerarepo­rtage dan-axel och ann-ida.
 ??  ?? Kristian Wedel Redaktör • vg@gp.se
Kristian Wedel Redaktör • vg@gp.se

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden