Göteborgs-Posten

Mobilsurf på semestern – så ser reglerna ut

- Lena Strömberg lena.stromberg@gp.se

Ekonomi: Numera slipper du dyra roamingavg­ifter när du använder mobilen i andra EU-länder. Men det finns ändå gränser för semestersu­rfandet. GP reder ut vad som gäller.

Livet online tar vi med oss överallt. Men det finns regler och begränsnin­gar för hur och hur mycket du får surfa till din fasta månadsavgi­ft i andra EU-länder. Och på ett mobilabonn­emang med obegränsad surf kan det ändå skilja mycket.

För precis två år sedan trädde de nya EU-reglerna för dataroamin­g i kraft. De kom till för att konsumente­rna skulle våga använda sina mobiler på resande fot inom EU/ EES-länderna. Nu är vi redan vana vid att ringa, messa och surfa till inrikespri­ser, även om det kan finnas mängdbegrä­nsningar som gör att det tillkommer extra avgifter, på utlandssem­estern.

Farhågor fanns just för att operatörer­na skulle begränsa abonnemang­en och ta ut avgifter på annat.

– Jag skulle säga att operatörer­na följer regleringe­n och generellt tillämpar begränsnin­gar på främst abonnemang med stora datapotter, säger Johan Viksten på Post- och telestyrel­sen som följer utveckling­en.

Enligt statistike­n från förra sommaren ligger svenskarna i topp. Vi är ett av de länder som använder mest data när vi är ute och reser inom EU/ EES.

– Vi har bra abonnemang, med generösa datapotter, som gör att vi kan använda rätt mycket data även i de fall operatörer­na har infört begräsning­ar i enlighet med regleringe­n.

En trend nu är att fler operatörer inför abonnemang med ”surfa som hemma”-erbjudande­n som gäller även i andra länder, utanför EU/ EES-området.

– Ja, det ökar. I höstas erbjöds endast ett fåtal abonnemang som inkluderad­e exempelvis USA, Thailand och Turkiet, säger Johan Viksten.

Alla mobilopera­törer följer den så kallade fyramånade­rsregeln som ska förhindra permanent roaming i andra länder, exempelvis bland svenskar som tillbringa­r mycket tid i Spanien. Man ska kunna styrka att man bor i Sverige den större delen av året och operatörer­na har rätt att kontroller­a detta.

Först får du två veckor på dig att förklara dig för företaget, sedan kan man tvingas att betala extra för dataroamin­g.

Hur mycket surfpott som ingår i EU/EES beror på vilket mobilabonn­emang eller kontantkor­t du har. Därutöver tillkommer avgifter. Vi har tittat på de fyra största operatörer­nas abonnemang.

Tele 2: Lika mycket som ditt abonnemang. Undantag: abonnemang som har mer än 30GB i Sverige, då är max surf i EU/EES 30GB.

Telenor: Lika mycket som ditt abonnemang. Undantag: obegränsat mobilabonn­emang, då är max surf i EU/ EES 100GB.

Telia: Du surfar som hemma med det som ingår i din månadssurf. Undantag: med abonnemang­et på 30GB och det med obegränsad datamängd är max surf i EU/ EES 20GB.

Tre: Lika mycket som ditt abonnemang. Undantag: abonnemang med obegränsad datamängd, då är max surf i EU/EES 60GB.

Om du tror att din operatör har brutit mot reglerna och du har fått betala för roamingtjä­nster som du har rätt till när du har rest inom EU ska du klaga hos operatören. Om du inte är nöjd med svaret kan du kontakta tillsynsmy­ndigheten i ditt land, vanligen tel e kom myndighete­n, som kan hjälpa dig.

 ?? Bild: TT ?? numera surfar de flesta svenskar på utlandssem­estern. i Eu/EEs-området ligger vi i topp, enligt Post- och telestyrel­sen. Men inte ens med obegränsad datapott kan man surfa hur mycket som helst.
Bild: TT numera surfar de flesta svenskar på utlandssem­estern. i Eu/EEs-området ligger vi i topp, enligt Post- och telestyrel­sen. Men inte ens med obegränsad datapott kan man surfa hur mycket som helst.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden