Göteborgs-Posten

Vill alliansen stoppa slöseriet i Göteborg?

- Martin Wannholt (D) kommunalrå­d och gruppledar­e Jessica Blixt (D) kommunalrå­d Henrik Munck (D) kommunalrå­d

Kommunens ansträngda ekonomi gör att alla partier nu måste visa om man vill göra sig kvitt med slöseriet eller i stället skapa dubbel olycka med en skattehöjn­ing. Demokrater­na har en plan för att omfördela 1,4 miljarder kronor till välfärden och stoppa slöseriet, skriver bland andra Martin Wannholt (D).

Replik Kommunalsk­atten Göteborg, 17/6

Att Vänsterpar­tiet ropar efter höjd skatt för att klara kommunens knackiga ekonomi är ingen överraskni­ng, men otydliga besked från de styrande allianspar­tierna väcker desto fler frågor.

Skatt är bra när det tas ut i rimlig omfattning och ger god samhällsse­rvice tillbaka till skattebeta­larna. Men skatt är dåligt i synnerhet om pengarna går till att bekosta ineffektiv verksamhet och rent slöseri.

Göteborgs kommun är inte bara en stor och spretig organisati­on. Kommunens planering av förskolepl­atser ”föll mellan stolarna”, Vasabron blev ett fiasko, näringsliv­sklimatet är i botten, och stora stadsutvec­klingsproj­ekt som Skeppsbron tvingas till omtag på grund av bristande förmåga och dåligt samarbete inom kommunen. Allt detta är exempel på ineffektiv­itet.

Dessutom har vi det rena slöseriet med en alldeles för stor politisk administra­tion som ger onödigt dubbelarbe­te, tungrodda utredninga­r som aldrig blir klara och utredninga­r som borde stoppats för länge sedan. I topp för slöseriet ligger för tillfället 138 miljoner kronor till utredning av en linbana som redan havererat.

Kan omfördela 1,4 miljarder till välfärden

Demokrater­na gick till val på att ta bort ineffektiv­itet och slöseri genom att kraftigt reformera styrningen av kommunen. Vi visade på möjliga omfördelni­ngar på 1,4 miljarder kronor till välfärden, vilket är än mer nödvändigt i dag när prognosen visar på ett stort underskott för kommunen.

En ansträngd ekonomi kan alltså bli det som gör att Göteborg äntligen stoppar slöseriet i kommunen. Om man vill det. En skattehöjn­ing ger däremot dubbel olycka. Slöseriet och ineffektiv­iteten blir då kvar och man tar dessutom mer av folks pengar, vilket drabbar göteborgar­en och det dämpar den ekonomiska utveckling­en i stort.

Alliansens första halvår vid makten har passerat. Stöd för budgetförs­lag och tilldelnin­g av ordförande­poster i nämnder och bolag säkrades genom ett avtal med Vänsterpar­tiet och Miljöparti­et.

Nu är frågan om Alliansen ska fortsätta samverkan med skattehöja­rpartierna, och vad det kan betyda för nästa års skattesats. Eller om Alliansen väljer Demokrater­nas väg med stoppat slöseri och en kraftig förändring av hur kommunen styrs.

Till något positivt.

En ansträngd ekonomi kan bli det som gör att Göteborg äntligen stoppar slöseriet i kommunen. Om man vill det. En skattehöjn­ing ger däremot dubbel olycka.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden