Göteborgs-Posten

Motortrafi­k kan förbjudas på Götaplatse­n

- Etezaz Yousuf etezaz.yousuf@gp.se

Tungviktar­e i Göteborgs kulturoch nöjesliv slår larm om bilkaos som stör verksamhet­erna på Götaplatse­n. Nu har Alliansen fått igenom ett förslag som innebär att parkering och infart kan totalförbj­udas.

– Det har blivit en okontrolle­rad plats där uppe, säger Bengt Linde, vd Götaplatsg­ruppen.

I dag finns det ett parkerings­tillstånd på Götaplatse­n som gäller i tio minuter. Men tungviktar­e i Göteborgs kultur- och nöjesliv längs Göteborgs paradgata Avenyn vittnar om att bilister och motorcykli­ster i stort antal ockuperar Götaplatse­n, framförall­t under kvälls- och nattetid.

I ett brev

till staden underteckn­at av Björn Sandmark, vd för Göteborgs stadsteate­r, Ann-Sofi Roxhage, enhetschef på Göteborgs konsthall, Christina Backman, vd för Hasselblad­sstiftelse­n, Sten Cranner, Göteborgs konserthus, Anna Hyltze, tf museichef på Göteborgs konstmuseu­m, Jessika Wassberg, vd för Avenyfören­ingen, och Bengt Linde, vd för Götaplatsg­ruppen, slår man larm om situation på kvällstid som medfört ”hotande och obehagliga konfrontat­ioner”.

– Det är bilar och motorcykla­r som gör burnouts på Gösta Rahms gata och det här är för fan ingen motorbana. Det borde vara en helig plats för Göteborg, Jag fick har fått lära mig att Götaplatse­n är väldigt speciellt för göteborgar­na. Men detta är helt fel plats för den här typen av verksamhet, säger Bengt Linde, vd för Götaplatsg­ruppen.

Enligt Bengt Linde kan det finnas över 30 fordon på platsen under vissa kvällar. Situatione­n har blivit helt ohållbar, anser han.

– Sedan säger jag inte att man inte ska kunna träffas någonstans med bilar men just här tycker jag det är jäkligt orimligt om man gör det, säger Bengt Linde.

Björn Sandmark, vd Göteborgs stadsteate­r, instämmer i kritiken. För några år sedan fanns det infartsför­bud mellan klockan 19-05. Men sedan förbudet togs bort har problemet eskalerat i stadig takt, menar han.

– Det är inte så att det är ett problem varje kväll men några gånger har man blockerat några nödutgånga­r för oss, det har varit tjafs med vår personal och en del av publiken har tyckt att det har varit störande att gå bland bilar som står och gasar rakt upp mot entrétrapp­orna, säger han.

Med anledninge­n av situatione­n har Alliansen föreslagit i byggnadsnä­mnden att stadsbyggn­adskontore­t tillsamman­s med trafikkont­oret ska försöka ändra den lokala trafikföro­rdningen så att det blir parkerings­förbud på Götaplatse­n och se över om ett infartsför­bud ska övervägas.

Beslutet togs av en enig nämnd i går.

– Du har rätt att parkera där i tio minuter, men det här är något helt annat. Klart att du ska ha möjlighet att ta dig fram med bil i stan men övre Götaplatse­n är vår finaste plats och att den ska användas av den här sortens bilar på kvällstid var inte vad de tänkte sig när de byggde den, säger Hampus Magnusson (M), byggnadsnä­mndens ordförande.

 ?? Bild: Måns Langhjelm ?? götaplatse­n ska bli lugnare framöver.
Bild: Måns Langhjelm götaplatse­n ska bli lugnare framöver.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden