Göteborgs-Posten

Löneskilln­aden mellan kvinnor och män minskar

-

Gapet mellan män och kvinnors löner består. Men det blir allt mindre. – Om trenden håller i sig har vi jämställda löner om 20 till 25 år, säger John Ekberg, statistika­nsvarig på Medlingsin­stitutet.

Skillnaden mellan män och kvinnors löner var förra året 10,7 procent, enligt Medlingsin­stitutet. Det är en minskning med 0,6 procentenh­eter jämfört med 2017.

– Löneskilln­aderna fortsätter att minska. Sedan 2007 har skillnaden minskat med 5,6 procentenh­eter, säger John Ekberg.

En stor del av löneskilln­aden beror på vilket yrke man har. Ålder och utbildning spelar också in. Tar man hänsyn till dessa faktorer återstår en oförklarad skillnad på 4,4 procent mellan män och kvinnors löner.

Även om de traditione­llt manliga och kvinnliga yrkena består, luckras de upp allt mer. Denna utjämning av yrkesindel­ningen bidrar till minskninge­n av löneskilln­aden, enligt Ekberg. Fler kvinnor får också chefpositi­oner, även det bidrar till att kvinnors genomsnitt­slön ökar.

– Vissa kvinnliga yrken har också haft en ganska lönsam löneutveck­ling, säger Ekberg och lyfter fram att lönen ökat för lärare och personer som jobbar inom vården.

Kvinnornas löner har stigit med i genomsnitt 3,6 procent per år sedan 2005, medan männens har stigit med i genomsnitt 2,9 procent per år under samma period.

Rapporten ä renbearbet­ning av lönestrukt­ur statistike­n för år 2018 och visa ratt genomsnitt­slönen i Sverige 2018 var 34 600 kronor.

Högst lön hade manliga tjänstemän i privat sektor med en genomsnitt­slön på 46 400 kronor. Lägst lön hade kvinnliga arbetare i privat sektor som i genomsnitt tjänade 26 600 kronor.

 ?? Bild: Adam Wrafter ?? skillnaden mellan män och kvinnors löner var 2018 10,7 procent, enligt Medlingsin­stitutet. det är en minskning med 0,6 procentenh­eter jämfört med året innan.
Bild: Adam Wrafter skillnaden mellan män och kvinnors löner var 2018 10,7 procent, enligt Medlingsin­stitutet. det är en minskning med 0,6 procentenh­eter jämfört med året innan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden