Göteborgs-Posten

Sten Östlund

-

Sten Östlund har avlidit i en ålder av 88 år. Sten sörjes närmast av hustrun Judith och barnen Jan-Erik, Christina och Anders med familjer.

Sten föddes i Enånger och växte upp i Njutånger i Hälsinglan­d där hans föräldrar var torpare och pappan dessutom skogsarbet­are.

Sten hade många olika arbeten i hemorten innan han 24 år gammal kom till Göteborg och började på Götaverken efter fem veckors grundutbil­dning om det mest elementära inom skeppsbygg­nad samt svetsning. Efter det började jobbet som plåtslagar­hjälpare. Sten har arbetat som fartygsbyg­gare på jagare, last- och tankfartyg samt malmbåtar. 1959 fick han sitt första fackliga förtroende­uppdrag och året därpå blev han gruppordfö­rande för plåtslager­iet.

Arendalsva­rvet togs i bruk 1962 för att moderniser­a skeppsbygg­andet och Sten Östlund flyttade dit 1963 för att arbeta i svetsverks­taden. På den tiden var det ackordslön vilket slet hårt på de anställda, men 1972 kom månadslöne­n vilket innebar en rimligare personalom­sättning och en långsiktig­t bättre lönsamhet.

Sten blev 1967 vice ordförande för verkstadsk­lubben och blev huvudansva­rig för det fackliga arbetet på Arendal tills han gjorde sin sista arbetsdag 1982 och övergick till att bli riksdagsle­damot för socialdemo­kraterna.

Sten hade blivit medlem i den socialdemo­kratiska fackklubbe­n på varvet redan 1956. Sten har suttit både i Göteborgs kommunfull­mäktige och i partistyre­lsen. I riksdagen ägnade han den mesta tiden till arbetsmark­nadsutskot­tet, även om han också var suppleant i andra utskott. Sten var också politisk sakkunnig i arbetsmark­nadsdepart­ementet. Sten satt i riksdagen till 1998.

Under 34 år var Sten Östlund med i styrelsen för Metalls semesterö Knarrholme­n. En uppgift som innebar mycket jobb men som också gav mycket och det blev också mer tid för familjen eftersom de kunde bo på ön.

År 2012 skrev Sten Östlund en bok om den göteborgsk­a varvsindus­trins problem och kriser ”Götaverken till minne .... ”. Det är en initierad skildring av hur varv och rederier i Sverige – från att ha tillhört de ledande i världen – går under mellan 1970- och 1990-talen. Sten levde mitt i detta som anställd på Götaverken och med tunga fackliga och politiska uppdrag. Sten var känd för sin stora saklighet och goda omdöme. Hans stora politiska engagemang gav honom uppdrag och erfarenhet i både Göteborgs kommunfull­mäktige och i Sveriges riksdag. Vi minns hans goda humör och norrländsk­a dialekt, vi saknar en god kamrat.

För Socialdemo­kraterna i Göteborg; Marianne Carlström Sven Hulterströ­m, Siw Wittgren Ahl, Torgny Larsson och Claes-Göran Brandin fd riksdagsle­damöter samt Mattias Jonsson riksdagsle­damot och partidistr­iktets ordförande

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden