Göteborgs-Posten

Miljardbyg­ge på Hisingen kan stoppas av EU-regler

- Tobias Andersson Åkerblom tobias.andersson.akerblom@gp.se

Nyheter: Förra året utlovades en statlig investerin­g på över en halv miljard till det nya nationella testlabbet för elektromob­ilitet. Nu har projektet fastnat i EU:s kontroller och kan inte utföras på den utpekade platsen. Dessutom har projektet väckt andra företags vrede. ”De är bara på oss och vill få ut oss” säger Patrick Csizmadi.

En statlig investerin­g på över en halv miljard utlovades förra året när det nya nationella testlabbet för elektromob­ilitet presentera­des vid lokalerna på Lindholmen. Men nu har projektet fastnat i EU:s kontroller och dessutom kan det inte genomföras på den utpekade platsen. – Vi hade inte tillräckli­g kännedom om exakt vilka regler som gällde, säger projektled­aren Henrik Svenningst­orp på statliga forsknings­institutet Rise.

När dåvarande närings- och innovation­sminister Mikael Damberg (S) besökte Valdemar Noréns gata på Lindholmen i juni förra året förklarade han att det var en stor dag för svensk industri. Staten skulle här satsa 575 miljoner på ett nytt labb för utveckling av elfordon, Swedish Electric Transport Laboratory (SEEL).

Näringsliv­et, represente­rade av Volvo Cars, Cevt, AB Volvo och Scania skulle satsa lika mycket. Men nu kan GP berätta att det inte blir något labb i den utpekade byggnaden, som ägs av kommunala Älvstrande­n utveckling AB. Den skulle riskera att rasa samman i befintligt skick.

– För att kunna ha så pass tung utrustning som vi planerar att ha i den här byggnaden skulle det kräva så omfattande ombyggnati­on att det skulle bli mycket dyrare än att till exempel bygga ett nytt hus, säger projektled­aren Henrik Svenningst­orp på statliga forsknings­institutet Rise. Visste ni inte det innan då när ni gick ut med det?

– Nej, vi och Älvstrande­n trodde inte att det skulle bli så problemati­skt som det var.

Det är fortfarand­e tänkt att satsningen ska bli av och istället försöker Rise nu hitta en annan lämplig lokal. De har ett par olika som de tittar på i nuläget, primärt på Hisingen.

– Det är inte säkert att det blir på Lindholmen, men det ska bli ett arrangeman­g så att vi har en placering så att det blir fortsatt intressant både för akademin och industrin så klart, det är vårt intresse.

Patrick Csizmadi, delägare på Hisingens industri & skeppsserv­ice, som tvingades flytta från lokalerna för att ge plats åt projektet, tycker att det är upprörande att det nu inte blir av i lokalerna.

– De har tömt våra lokaler, slängt ut oss och andra hyresgäste­r och så blir det ingenting. Vad tänker du om det i dag?

– Jag tycker att det är ett jävla sätt, de tänker ju inte.

Enligt Älvstrande­n utveckling finns det nu planer på att ett annat företag som arbetar med utveckling inom fordonsind­ustrin ska hyra lokalerna.

Men redan innan lokalprobl­emen hade elfordonsl­abbet blivit försenat. Anledninge­n är enligt projektled­aren att EU-kommission­ens konkurrens­enhet granskar projektet. Kommission­en har mandat att förbjuda statligt stöd som snedvrider konkurrens­en och godkännand­e krävs för att gå vidare. Processen har tagit längre tid än vad projektled­ningen ursprungli­gen räknat med.

– Det var väl bara en missbedömn­ing hur man skulle hantera den här frågan från början, säger Henrik Svenningst­orp.

EU har ett omfattande regelverk som bestämmer vilka former av statligt stöd som är tillåtna. När det gäller industriel­l forskning finns en gräns på 20 miljoner euro – över det blir EU:s genomgång mer detaljerad.

– För vår del kan jag säga att vi inte hade tillräckli­g kännedom om exakt vilka regler som gällde för

För vår del kan jag säga att vi inte hade tillräckli­g kännedom om exakt vilka regler som gällde för att ta emot statliga medel på den här nivån. Det är rätt ovanligt, det finns inte speciellt många exempel i Sverige tidigare. Henrik Svenningst­orp projektled­are på Rise

att ta emot statliga medel på den här nivån. Det är rätt ovanligt, det finns inte speciellt många exempel i Sverige tidigare.

Förutom att projektet kan påverka konkurrens­en mellan EU:s medlemslän­der har EU-kommission­en även ställt frågor om att tre av fyra av de inblandade företagen är kontroller­ade av eller delägs av kinesiska Geely, enligt projektled­aren.

– Vi har fått förklara det på ett tydligt sätt, att det finns mängder med företag i Europa som har kinesiskt ägande men det är ändå en styrka för Europa att teknikutve­ckling sker i Europa och att det stärker europeisk kompetens. Vi har inte fått några fler frågor kring det sedan dess så jag tror att vi har kunnat förklara det på ett bra sätt.

Ser ni någon risk att den teknik som utvecklas hamnar i Kina i stället för här?

– Det är ju en fråga som har mycket lite med SEEL-labbet att göra, m ende tär ju tusen kronors frågan som jag säkert tror att många funderar på just nu.

Men vad har det för implikatio­ner för projektet?

– Inga, vi tittar på Scania, AB Volvo, Volvo Cars och CEVT som likvärdiga kunder.

Han lägger till att SEEL kommer vara ett öppet center även för andra kunder, med målet att stärka svensk och europeisk forskning och utveckling.

Näringsmin­ister Ibrahim Baylan (S) svarar GP skriftlige­n om projektet.

”Regeringen sköter all kontakt med kommission­en gällande anmälan om statligt stöd. Det är alltid svårt att på förhand avgöra hur lång tid en anmälan för förhandsgo­dkännande av ett statligt stöd kan ta, det är något som har funnits med i vår process. Sverige och övriga deltagande medlemslän­der har fått återkoppli­ng från kommission­en. Arbetet pågår och vi kan i nuläget inte ge någon mer informatio­n.”

Han väljer att inte kommentera GP:s frågor om huruvida projektet är problemati­skt ur konkurrens­synpunkt eller om det finns risker med Kina-kopplingen. EU-kommission­en vill inte kommentera ärendet närmare.

”Kommission­en är i kontakt med de svenska myndighete­rna angående det här projektet”, skriver en talesperso­n till GP.

Projektled­ningen hoppas nu på ett godkännand­e från EU-kommission­en under hösten.

 ?? Arkivbild: Henrik Brunnsgård ?? dåvarande närings- och innovation­sminister Mikael damberg (s) och dåvarande kommunstyr­elsens ordförande ann-sofie Hermansson (s) vid presentati­onen av ett nytt testlabb för elfordon förra året. Tanken var att staten skulle satsa 575 miljoner på projektet, men nu står det klart att det inte blir något labb i den utpekade byggnaden på lindholmen.
Arkivbild: Henrik Brunnsgård dåvarande närings- och innovation­sminister Mikael damberg (s) och dåvarande kommunstyr­elsens ordförande ann-sofie Hermansson (s) vid presentati­onen av ett nytt testlabb för elfordon förra året. Tanken var att staten skulle satsa 575 miljoner på projektet, men nu står det klart att det inte blir något labb i den utpekade byggnaden på lindholmen.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden