Göteborgs-Posten

Nu måste partierna uppfylla punkterna i Januariavt­alet

Vi kommer att följa utredninga­rna eftersom innehållet inte är klart och vi har fler idéer och synpunkter om hur dessa områden ska utformas.

-

Flera av punkterna i Januariavt­alet ligger i linje med frågor som Handelskam­maren sedan länge driver. Men punkterna är bara ett första steg, skriver Stefan Gustavsson och Anders Wagner, Västsvensk­a Handelskam­maren.

Efter en långdragen regeringsb­ildning har Sverige fått en regering bestående av socialdemo­krater och miljöparti­ster. Grunden för den är ett blockövers­kridande avtal de slutit med Liberalern­a och Centerpart­iet. Samarbetet är formaliser­at till ett avtal med 73 punkter och namnet verkar ha landat i Januariavt­alet.

Eftersom riksdagen röstade igenom en M-KD budget före årsskiftet är det först till hösten som denna regering och dess borgerliga avtalspart­ner kan sätta sitt eget avtryck. Vårändring­sproposito­nen har passerat som en första kontrollst­ation för samarbetet och gemensamma utrednings­direktiv har börjat presentera­s.

Om man läser avtalet så visar det vid ett första ögonkast innehålla många rimliga punkter. Flera av dem ligger i linje med frågor som vi på Handelskam­maren sedan länge driver. Men punkterna är, som vi ser det, bara ett första steg. När samarbetsp­artierna nu sätter sig ned för att bena ut de konkreta åtgärderna och fundera på höstens budget kommer vi att arbeta med upplysning och uppföljnin­g. Upplysning i meningen att tala om de detaljer och tidsättnin­g som saknas och uppföljnin­g så att punkterna genomförs.

Ger oss en struktur

Den första och mest högljudda kritiken som kom mot avtalet handlade om att regeringsm­akten köpts med löften om utredninga­r. Men utredninga­rna är första steget mot att konkretise­ra och få igenom förslagen och framförall­t föra upp frågorna på dagordning­en. Det ger oss och andra intressent­er tydliga förväntnin­gar och en struktur att driva dem framåt. Vi kommer att följa utredninga­rna eftersom innehållet inte är klart och vi har fler idéer och synpunkter om hur dessa områden ska utformas. Utredninga­rna är en möjlighet för det västsvensk­a näringsliv­et att vara med och påverka.

De tre områdena som vi ser som mest betydelsef­ulla är de om infrastruk­turen, förbättrin­gar kring byggandet och kompetensf­örsörjning.

Frågan om nya stambanor lyftes upp i och med avtalet efter att ha legat i malpåse sedan innan valet. Det som är notabelt är att Liberalern­a i och med avtalet öppnat upp för nya stambanor och att det numera är sex partier utav åtta som är positiva. De nya stambanorn­a är nödvändiga, de handlar om större arbetsmark­nader, kompetensf­örsörjning, stadsutvec­kling – inte bara koldioxids­nåla resor.

Behövs bred uppgörelse

När det gäller bostäderna så är det många bra punkter i avtalet även om det inte verkar bli det breda, blockövers­kridande avtalet som vi efterfråga­t. Risken som vi ser är att frågan kommer att fastna på hyresfråga­n och ränteavdra­g. De är viktiga men det behövs fortfarand­e en bred uppgörelse med skatter, byggregler, hyror, amortering­skrav och skuldsättn­ing etcetera.

Vad gäller kompetensf­örsörjning­en så säger avtalet “Kunskapsly­ftet byggs ut...” och inom detta yrkeshögsk­olan. Vad som väntar inom detta område är inte särskilt välutveckl­at vilket ger oss en uppgift att få med våra erfarenhet­er från Svensk Gymnasielä­rling

i en tänkbar lösning.

Flera saker som är viktiga för oss och som vi drivit skulle kunnat vara tydligare i avtalet, främst är väl yrkesutbil­dning och SYV (studie- och yrkesvägle­dare) som kunde utvecklats och där vi behöver fortsätta att ligga på regeringen och de två samarbetsp­artierna. Skolfrågan generellt handlar mycket om förutsättn­ingar för klassrumme­t och inom skolan, där skulle större perspektiv, kanske som de från Skolkommis­sionen, varit välkomna. En annan fråga som inte täcks av avtalet alls men där det borde finnas utrymme för en fortsatt process är placeringe­n av myndighete­r.

Frånvaron av avtal på en mängd områden gör ju att vi väntar oss att många arbetsform­er från förra mandatperi­oden antagligen kommer att fortsätta. Vi ser gärna en fortsättni­ng på den aktiva näringspol­itiken med satsningar på Electromob­ility, AI-center och Socialdemo­kraternas arbete med att få Geelys huvudkonto­r på plats. Det betyder att de kan bli lättare att arbeta för en utveckling av Astazero och andra västsvensk­a test- och demonstrat­ionsanlägg­ningar.

Utredninga­rna är första steget mot att konkretise­ra och få igenom förslagen och framförall­t föra upp frågorna på dagordning­en

 ?? Arkivbild: Tomas Oneborg/TT ?? Nu måste regeringen och dess samarbetsp­artier sätta sig ned och bena ut de konkreta åtgärderna i det så kallade Januariavt­alet, skriver Stefan Gustavsson och Anders Wagner.
Arkivbild: Tomas Oneborg/TT Nu måste regeringen och dess samarbetsp­artier sätta sig ned och bena ut de konkreta åtgärderna i det så kallade Januariavt­alet, skriver Stefan Gustavsson och Anders Wagner.
 ?? Anders Wagner ?? ansvarig Stockholms­kontoret, Västsvensk­a Handelskam­maren
Anders Wagner ansvarig Stockholms­kontoret, Västsvensk­a Handelskam­maren
 ?? Stefan Gustavsson ?? näringspol­itisk chef, Västsvensk­a Handelskam­maren
Stefan Gustavsson näringspol­itisk chef, Västsvensk­a Handelskam­maren

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden