Göteborgs-Posten

Man misstänkt för stämpling till terrorbrot­t

- Michaela Karlén michaela.karlen@gp.se

En man i Östersund misstänks för stämpling till terroristb­rott, efter att först ha anhållits för förberedel­se till mord, uppger Åklagarmyn­digheten. Enligt Säpo misstänks inga ytterligar­e personer för inblandnin­g.

I onsdags anhölls en man i Östersund, misstänkt för förberedel­se till mord enligt Åklagarmyn­digheten.

Polisen larmades om att mannen betett sig underligt och ryckte därför ut och stoppade honom i hans bil. Det som först verkade vara en trafikförs­eelse ändrades sedan till förberedel­se till mord. Rubricerin­gen ändrades efter fynd som gjordes i bilen som mannen körde.

Men nu har Riksenhete­n för säkerhetsm­ål tagit över utredninge­n och ändrat brottsrubr­iceringen till stämpling till terroristb­rott. Senast i dag ska åklagaren ta ställning till om mannen ska begäras häktad eller inte.

Säkerhetsp­olisen, Säpo, bekräftar att de tagit över förundersö­kningen från polisen i region Nord men lämnar inga ytterligar­e uppgifter.

– Vi är i ett inlednings­skede och det pågår fortsatta förhör, genomgång av beslag och liknande, säger Karl Melin, presschef på Säpo till TT.

Han säger att det i nuläget inte finns fler personer som är misstänkta i ärendet och han poängterar att det inte finns skäl till oro för allmänhete­n.

– Det finns inget skäl att känna oro för ytterligar­e händelser i samband med det här ärendet. Hade det funnits några hot hade vi talat om det. Den terrorhotn­ivå som ligger är oförändrad och det har den varit under en tid, säger Karl Melin till TT.

Enligt uppgifter till TV4 och Aftonblade­t planerade mannen att köra ihjäl fotgängare. Aftonblade­t uppger även att mannen utreds för kopplingar till Rakhmat Akilov, som dömts för terrordåde­t på Drottningg­atan i Stockholm.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden