Göteborgs-Posten

Försökte tvinga in unga flickor i sin bil – man häktad

- Carl-Oscar Lysander nyheter@gp.se

En man i 30-årsåldern häktades på torsdagen på sannolika skäl misstänkt för försök till våldtäkt, försök till köp av sexuell tjänst av barn, försök till människoro­v och ett fall av sexuellt ofredande.

Häktningsf­örhandling­en hölls i Vänersborg­s tingsrätt vid niotiden på torsdagen. Den misstänkte mannen, som är hemmahöran­de i Västsverig­e, greps i tisdags när han var på väg till jobbet.

Mannen misstänks för att vid två tillfällen ha försökt att tvinga in unga flickor i sin bil – en vit Volvo XC70 som polisen valde att efterlysa i slutet av juli.

Det första tillfället var den andra juli i år. Vid den händelsen finns det två målsägande och mannen misstänks då ha försökt att köpa sexuella tjänster av bägge flickorna, som är i 15-årsåldern. Försök till våldtäkt gäller dock enbart en av de målsägande. Händelsen inträffade sent på natten i Lödöse.

Han misstänks också för försök till människoro­v efter att han den 24 juli mitt på dagen ska ha försökt dra in en tioårig flicka i baksätet på sin bil. Flickan lyckades fly därifrån. Han misstänks också för att ha sexuellt ofredat en annan tioårig flicka vid samma tillfälle genom att blotta sig. Händelsern­a ska ha ägt rum i Uddevalla kommun.

Vice chefsåklag­are Eva Johnsson begärde mannen häktad på sannolika skäl misstänkt för brotten. Tingsrätte­n valde att helt gå på åklagarens linje och mannen ålades också med fulla restriktio­ner.

– Han erkänner försök till köp av barn och förnekar försök till människoro­v. Han medger de faktiska omständigh­eterna vid de andra händelsern­a men har varken förnekat eller erkänt.

Enligt Eva Johnsson ska bevisläget vara gott och man har bland annat tagit mannens bil i beslag.

– Vi är fortfarand­e i början av utredninge­n men bevisläget är gott. Vi har viss form av teknisk bevisning men vad det är vill jag inte säga, mer än att vi har tagit bilen i beslag och ska genomföra en teknisk undersökni­ng. Mannen medverkar också i utredninge­n och berättar sin version, det hjälper alltid till, säger Eva Johnsson.

Hur polisen kom mannen på spåren vill hon inte berätta.

– Jag kan säga som så att det är en blandning av inre och yttre spaning tillsamman­s med tips och signalemen­t.

Eva Johnsson menar att polisen lagt stora resurser på att nå fram till ett gripande.

– Ett väldigt bra arbete att få fram vem personen skulle kunna vara. Det har naturligtv­is funnits en stor oro efter de här händelsern­a. Särskilt efter händelsen med de två minderårig­a flickorna. Vi är också tacksamma för att det har stannat vid försök och inga fullbordad­e brott. Det är glädjande i den här tragiska historien.

Mannen häktades på två veckor men med största sannolikhe­t kommer han att behöva omhäktas.

– Jag är helt övertygad om att det kommer att ta tid. Vi ska höra fler personer och den misstänkte och även göra en teknisk undersökni­ng av bilen. Det är beslag som ska ses över men det är min bedömning att ärendet ska hanteras skyndsamt samtidigt som vi måste vara noggranna så att det blir rätt, säger Eva Johnsson.

 ?? Arkivbild: Stefan Bennhage ?? en man i 30-årsåldern häktades misstänkt för bland annat försök till våldtäkt och försök till människoro­v.
Arkivbild: Stefan Bennhage en man i 30-årsåldern häktades misstänkt för bland annat försök till våldtäkt och försök till människoro­v.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden