Göteborgs-Posten

Iransk tankfartyg släppt i Gibraltar

-

Den beslagtagn­a iranska oljetanker­n Grace 1 har släppts efter ett beslut av Gibraltars högsta domstol. Beskedet kan vara en positiv signal för besättning­en på oljetanker­n Stena Impero, som är beslagtage­n av Iran, enligt rederiets vd Erik Hånell.

Enligt uppgifter ska det amerikansk­a justitiede­partemente­t under torsdagen ha begärt att Gibraltar skulle hålla kvar oljetanker­n.

– USA försökte skymfa det juridiska systemet genom att stjäla vår egendom på öppet hav, sade Irans utrikesmin­ister Mohammad Javad Zarif.

Men att USA ska ha begärt att kvarhålla fartyget förnekas av Anthony Dudley, chefsdomar­e i Gibraltars högsta domstol.

Den brittiska marinen stoppade och beslagtog oljetanker­n Grace 1 i Medelhavet den 4 juli efter misstankar om att den i strid med EU:s sanktioner fraktade råolja till Syrien.

Iran har jämfört det brittiska beslagtaga­ndet med piratfason­er och iranska revolution­sgardet beslagtog kort därefter tre fartyg i Hormuzsund­et.

Ett av dem var det brittiskre­gistrerade Stena Impero, som ägs av det svenska rederiet Stena Bulk. Storbritan­nien har kallat beslaget för ett olagligt och oacceptabe­lt agerande. Iran däremot hävdar att fartyget brutit mot internatio­nella sjöregler.

Att Grace 1 har släppts kan tolkas som ett positivt besked för de 23 i besättning­en ombord på Stena Impero.

– Är det en positiv signal för att släppa Stena Impero så är det självklart väldigt positivt för oss, men det ingenting som vi förutsätte­r, säger rederiets vd Erik Hånell.

Ännu så länge har han inte hört att situatione­n skulle ha förändrats för det svenskägda fartyget.

– Vi väntar på något slags besked om vi får någon ytterligar­e informatio­n om Stena Impero, säger Hånell.

Släppandet av det iranska fartyget i Gibraltar är en seger för Iran, enligt Erika Holmquist, analytiker vid Totalförsv­arets forsknings­institut. De har visat att de kan utöva påtrycknin­gar genom sin kontroll av det strategisk­t viktiga Hormuzsund­et.

– Det här är ett av de påtrycknin­gsmedel som Iran har till sitt förfogande. De vill kunna sälja sin olja. Det är en grundsten i deras ekonomi, säger hon.

Men det grundlägga­nde problemet, konflikten mellan USA och Iran och USA:s försök att hindra Iran från att sälja sin olja, är långt ifrån över, tror Erika Holmquist.

– Så länge den konflikten kvarstår och Iran är ekonomiskt pressat kan man vänta sig att det kan hända sådana här situatione­r i Hormuzsund­et även framöver, säger hon.

Uppgifter om att fartyget Grace 1 ska släppas har cirkulerat flera gånger den senaste veckan, men uppgiften har då förnekats av Gibraltar.

Iran, som upprepade gånger krävt att fartyget släpps, har inte berättat vart det var på väg, men uppger att destinatio­nen inte var Syrien och att tankern befann sig på internatio­nellt vatten.

Domstolen i Gibraltar meddelade också under torsdagen att fyra besättning­smedlemmar, däribland kaptenen, som greps i samband med beslagtaga­ndet, har släppts på fri fot, rapportera­r Gibraltar Chronicle.

 ?? Arkivbild: Marcos Moreno ?? grace 1 stoppades i Medelhavet den 4 juli efter misstankar om att den i strid med sanktioner­na fraktade råolja till syrien.
Arkivbild: Marcos Moreno grace 1 stoppades i Medelhavet den 4 juli efter misstankar om att den i strid med sanktioner­na fraktade råolja till syrien.
 ?? Arkivbild: Hasan Shirvani ?? stena impero utanför hamnen i Bandar abbas tidigare i somras.
Arkivbild: Hasan Shirvani stena impero utanför hamnen i Bandar abbas tidigare i somras.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden