Göteborgs-Posten

Corbyn vill ta över för att undvika EU-kaos

- Henrik Samuelsson TT

Labour-ledaren Jeremy Corbyn manar Storbritan­niens underhus att avsätta premiärmin­ister Boris Johnson. I ett brev skriver Corbyn att han är beredd att tillfällig­t ta över makten, för att sedan hålla både ett nytt val och en folkomröst­ning om EU-utträdet.

I brevet, citerat av The Guardian och andra brittiska medier, skriver opposition­sledaren att premiärmin­istern inte har något mandat för att låta Storbritan­nien lämna EU utan avtal. Johnson har sagt att landet ska ut ur unionen i månadsskif­tet oktober–november, oavsett om man då är överens om villkoren eller inte.

”Jag tänker därför ansöka om att utlysa misstroend­evotum så snart vi tror att ett sådant kan lyckas”, skriver Corbyn i brevet, som är adresserat till en rad politiker han hoppas få med sig. Därefter vill han, med parlamente­ts stöd, bilda en ”strikt tidsbegrän­sad tillfällig regering”. Denna ska sätta EU-utträdet på paus medan parlaments­val hålls.

Syftet med valet är att säkra en majoritet för en ny folkomröst­ning – som ska handla om villkoren för utträdet, men även innehålla alternativ­et ”bremain”, alltså att Storbritan­nien blir kvar i EU.

Problemet för Corbyn är att även han är en kontrovers­iell ledare. Att få ihop en majoritet mot Johnson väntas bli svårt, och att få stöd för Corbyn som tillfällig premiärmin­ister ännu svårare.

Johnson fick tidigare på onsdagen, då han sannolikt inte hört talas om Corbyns brev, frågan om han själv vill utlysa val. Enligt spekulatio­nerna skulle han i så fall föreslå ett datum efter den 31 oktober, så att landet lämnar EU innan väljarna får chansen att rösta bort honom.

– Den brittiska allmänhete­n har haft många val, blev det undvikande svaret.

– Vi hade valet 2015, folkomröst­ningen (om EU) 2016, ett val till 2017. Jag tror att vad som efterfråga­s är att vi levererar brexit den 31 oktober.

 ?? Arkivbild: Matt Dunham ?? Jeremy Corbyn vill ta över som premiärmin­ister för att utlysa ett nytt val om eu-utträde.
Arkivbild: Matt Dunham Jeremy Corbyn vill ta över som premiärmin­ister för att utlysa ett nytt val om eu-utträde.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden