Göteborgs-Posten

Sommar i P1 Emma Leijsne

- Alexander Hultman

En sak med svenska skolan gör Emma Leijsne riktigt förbannad, inleder hon sitt Sommar i P1. Det är att man tillåter så många att lämna grundskola­n utan gymnasiebe­hörighet.

Drygt var tionde tjej, och var femte kille. År efter år.

Skillnaden mellan könen är betydande, och den ökar. Utbildning­srevolutio­nen är den verkligt feministis­ka revolution­en. Sedan kvinnorna inte längre tvingas välja mellan familj och karriär har de dragit ifrån. I dag tas två av tre akademiska examen av en kvinna.

Föräldrar som fått två söner är mer benägna att skaffa ett tredje barn, än de som fått två döttrar. Framtiden är nämligen kvinnornas.

Kvar blir de lågutbilda­de männen, som selekteras bort när kvinnorna ska välja partner. Dessa män blir ensamma, hamnar i missbruk och kriminalit­et, blir enkla måltavlor för politisk extremism.

Emma Leijsne berättar om mötet med arbetargra­bbar i Jokkmokk. Som tycker att livet rullar på bra, men som tycker att något saknas. Alla tjejer har ju stuckit.

Hon uppmanar alla pappor att läsa för sina söner, för det är bara papporna som kan bryta den så skadliga mansnormen, där en del består i att män inte ska läsa. För vägen till ett bra liv ligger i språket, orden. Var tredje svensk pojke i årskurs nio har inte läsförmåga nog att tillgodogö­ra sig innehållet i en dagstidnin­g.

Emma Leijsnes sommarprat är fyllt av patos, och av fakta. I viss mån är det upplyftand­e, men mest bara skrämmande.

Jag rekommende­rar er att lyssna helt enkelt.

Sommarprat­are i dag: Tilde de Paula Eby, journalist, programled­are

 ?? Bild: Mattias Ahlm ??
Bild: Mattias Ahlm

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden