Göteborgs-Posten

Rasande skickligt hantverk när Tarantino gör Ho l ly w o o d nostalgi

- Mats Johnson kultur@gp.se

Hollywoods­aga Once upon a time … in Hollywood

Regi: Quentin Tarantino

Med: Brad Pitt, Leonardo DiCaprio, Margot Robbie, Margaret Qualley, Dakota Fanning, Bruce Dern, Mike Moh och Al Pacino USA, 2019 (161 min) När våldsfixer­ade Quentin Tarantino gör en film som inkluderar Sharon Tate och Charles Manson blir det per automatik ett blodbad. Eller? I ett litet brev uppmanar regissören alla recensente­r att inte avslöja viktiga delar av filmens handling. Han syftar i första hand på en oväntad, och helt superb, dramaturgi­sk vändning. Annars inte mycket till handling i traditione­ll bemärkelse. Tarantino försöker fånga ett tillstånd, och han gör det med hjälp av tablåer, några en smula utdragna, och slumpartad­e möten.

Men, för att ta allt från början. En gång i tiden regisserad­e spaghettiv­ästernfilm­mästaren Sergio Leone ”Once upon a time in the west” och ”Once upon a time in America”. Alltså är filmtiteln ”Once upon a time…in Hollywood” inte lösryckt ur filmhistor­ien. Alla som sett ”The hateful eight” (en brutal västern med filmmusik komponerad av Ennio Morricone) vet att Leone är en av Tarantinos stora förebilder, och detta är en kille som alltid gillat att hylla sina idoler.

Det var en gång – som det heter i sagorna och i sagor kan man fabulera fritt – i Hollywood. Närmare bestämt år 1969. Möjligen drömfabrik­ens sista stora guldålder för det producerad­es hiskeligt många bra amerikansk­a filmer, men guldet är på väg att bli till sand.

Storfilmer av gammaldags snitt är på utdöende, musikaler likaså. Filmbolags­cheferna har bara vaga begrepp om vad den unga publiken vill se. Folk i allmänhet är mer lockade av att sitta hemma och titta på tv än av att hosta upp biobiljett­pengar.

Leonardo DiCaprio spelar skådisen och föredettin­gen Rick Dalton som numera får skurkrolle­r i västern-tv-serier av enklare sort. Överst på Daltons meritlista står att han en gång var nära att få huvudrolle­n i ”Den stora flykten” (1963), men blev slagen på mållinjen av Steve McQueen.

Brad Pitt spelar Daltons stenhårde stuntman, och kompis i vått och torrt, Cliff Booth. På sätt och vis är ”Once upon a time” en utpräglad buddy movie, men inte grabbig så det stör.

I en parallellh­istoria får vi följa Sharon Tate, spelad med en smittande entusiasm av Margot Robbie. Filmerna med 26-åriga Sharon är inget vidare, men nu när hon gift sig med Roman Polanski, som just levererat megasuccén ”Rosemary’s baby”, kan det bara gå uppåt.

Tarantino varvar, rasande skickligt, fiktiva rollfigure­r med skådisar, regissörer och producente­r som funnits på riktigt. Om man är hyfsat intressera­d av läget i Hollywood för 50 år sedan och inte har något emot hysterisk namedroppi­ng är filmen klart underhålla­nde.

Om man inte är det minsta filmnördig tror jag ”Once upon a time …in Hollywood” kommer att uppfattas som toklång (två timmar och 40 minuter), rentav småtrist och svårbegrip­lig, men roligt på riktigt för alla är det när Bruce Lee (en porträttli­k Mike Moh gör rollen) ska bevisa att han är bäst i världen på martial arts, också när DiCaprio vid två tillfällen får demonstrer­a hur en eldkastare fungerar. Tarantinos patenterad­e mix av ultravåld och absurd humor, som var banbrytand­e i ”Pulp fiction” 1994, står sig bra fortfarand­e.

Tarantinos patenterad­e mix av ultravåld och absurd humor står sig bra fortfarand­e

Och så har vi den så kallade Mansonfami­ljen bestående av unga hjärntvätt­ade sönderdrog­ade hippietjej­er, redo att utan anledning döda vem som helst, till exempel den höggravida Sharon Tate. Mansonfami­ljen är inte filmens huvudspår, för det är Hollywood, men tänker man gå och titta på Tarantinos nya sagofilm är det en god idé att först kolla in den brittiska dokumentär­en ”Charles Manson: Sektens hemliga filmer” (finns på SVT Play).

 ?? Bild: Andrew Cooper ?? Tarantinos patenterad­e mix av ultravåld och absurd humor står sig fortfarand­e bra, skriver Mats Johnson. På bilden Leonardo DiCaprio.
Bild: Andrew Cooper Tarantinos patenterad­e mix av ultravåld och absurd humor står sig fortfarand­e bra, skriver Mats Johnson. På bilden Leonardo DiCaprio.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden