Göteborgs-Posten

Tungt arbete väntar efter skyfall över Åsa

- Emma Bratt emma.bratt@gp.se Stefan Bjarnefors stefan.bjarnefors@gp.se

Flera källare i Åsa översvämma­des efter ett skyfall natten till i går. Drabbade räknar med dyra reparation­er.

Flera källare i Kungsbacka översvämma­des efter ett kraftigt skyfall natten till i går. Enligt räddningst­jänsten berördes cirka 75 fastighete­r. Skadorna är oöverskådl­iga. – Det är katastrof. Våra grejer har fallit ihop och ligger överallt, säger Åsabon Anders Olsson.

Under natten till i går drog ett kraftigt skyfall in över Åsa utanför Kungsbacka. Flera hus fick sina källare översvämma­de.

Styrkor från Räddningst­jänsten Storgötebo­rg var tidigt på plats. De uppger att det handlar om runt 75 fastighete­r som ska vara drabbade.

– Det är mycket vatten i många fastighete­r och många källare som är översvämma­de, säger Jon Pile, insatsleda­re på räddningst­jänsten.

På fredagsmor­gonen tvingades man vada fram på vissa gator i samhället, men under förmiddage­n pumpade räddningst­jänsten och kommunen gradvis bort mer och mer av de stora vattenmäng­derna.

En av de drabbade villaägarn­a är Anders Olsson. Han liknar synen av sin källare vid en soptipp.

– Det är katastrof. Våra grejer har fallit ihop och ligger överallt. Allt är blött. Det har gått upp på dörrar och väggar. Vi har ju inrett i källaren, men det är förstört allting, säger han.

Han berättar att familjen vaknade klockan sex på morgonen och upptäckte att det var en halvmeter högt vatten i källaren. Snabbt åkte han då in till Kungsbacka och hyrde pumpar som han drog igång direkt. Vid tiotiden på förmiddage­n återstod bara några centimeter vatten – men framför allt ett stort efterarbet­e.

– Jag räknar med att det kommer kosta 100 000–150 000 kronor säkert. Kanske ännu mer för att göra i ordning väggarna. När vi har fått bort vattnet får vi sätta hit avfuktare och värmefläkt­ar.

Hans granne på

andra sidan gatan, Ingemar Utell, säger att allt gick väldigt fort.

– Jag vaknade när det började regna vid tvåtiden någon gång. Sen dess har vi varit uppe. Det är inte kul det här. Men det är smällar man får ta tydligen. Det mesta handlar om efterjobbe­t.

Han har svårt att uppskatta omfattning­en på skadorna och hur mycket jobb han har framför sig.

– Det vete skam. Det beror på om jag får hjälp. Det är inte mycket vatten alls nu. Det är bara eländes elände.

Den tekniska förvaltnin­gen på Kungsbacka kommun bistod räddningst­jänsten i deras arbete. Flertalet spolbilar hjälpte till med att pumpa källare.

– Vi pumpar ut vatten via dagvattenl­edning vid Vita Sand, säger Ida Jost, kommunikat­ör på Kungsbacka kommun.

Kungsbacka kommun säger att de har gjort flertalet åtgärder vid Vita Sand de senaste åren, efter översvämni­ngen år 2015.

Nu, fyra år

senare, ska de stora vattenmass­orna grunda sig i problem med ledningsnä­ten. Det har kommit för mycket vatten på kort tid, vilket gjort att ledningarn­a inte har hunnit med, enligt kommunen.

Bengt Gustafsson, verksamhet­schef i drift på Kungsbacka kommun, bekräftar att det rör sig om speciella omständigh­eter.

– Vi dimensione­rar ledningar efter normala regn, men detta är ett extremfall. Det går inte att förbereda sig när det kommer ett sådant här skyfall.

Räddningst­jänsten var på

plats i Åsa vid klockan halv fyra på morgonen och förväntade sig att stanna till kvällen.

Insatsleda­re Jon Pile passade på att skicka en hälsning till de som har drabbats av de stora vattenmass­orna.

– Om det är någon som läser och är drabbad: kämpa på med pumpar och skrapor.

 ?? Bilder: Anders Ylander ?? styrkor från räddningst­jänsten storgötebo­rg var tidigt på plats i Åsa i går morse. runt 75 fastighete­r drabbades av översvämni­ngarna.
Bilder: Anders Ylander styrkor från räddningst­jänsten storgötebo­rg var tidigt på plats i Åsa i går morse. runt 75 fastighete­r drabbades av översvämni­ngarna.
 ??  ?? anders Olsson liknar synen av sin källare vid en soptipp. ”det är katastrof. Våra grejer har fallit ihop och ligger överallt”, säger han.
anders Olsson liknar synen av sin källare vid en soptipp. ”det är katastrof. Våra grejer har fallit ihop och ligger överallt”, säger han.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden