Göteborgs-Posten

Nyproducer­ade kollektiv kan korta bostadsköe­rna

Moderna kollektiv med fem till tio boende som delar på vardagsrum, kök och balkong med privata sovrum. Det är framtidens boende enligt Colive – som i nästa vecka träffar högt uppsatta politiker i Göteborg för att diskutera möjlighete­r att etablera sig i s

- Markus Botsjö markus.botsjo@gp.se

Den nygamla kollektivt­renden kan vara på väg tillbaka. I tisdags rapportera­de SvD om Maja Carlsson som flyttat till ett nystartat kollektiv vid Nytorget på Södermalm i Stockholm. Colive är företaget bakom kollektive­t som ska vara ett alternativ för unga vuxna som inte har kapitalet att köpa sin egen bostad eller stått i kö länge nog för ett hyreskontr­akt.

De boende ska kunna ha egentid på sina privata rum men ha snabb tillgång till socialt umgänge i de gemensamma ytorna. Något som enligt företagets vd behövs i en tid av hög psykisk ohälsa och ökande ensamhet.

– I Sverige är det väldigt svårt att komma in i ett socialt sammanhang. Både om man flyttar in från utlandet eller flyttar inrikes till en ny stad. Vi har världsreko­rd i flest singelhush­åll på 40 procent. Bostadsbri­sten och de dyra bostadsrät­terna blir också problemati­skt för unga människor som kanske inte vet ännu vilken stad de vill rota sig i, säger Jonas Häggqvist, vd och medgrundar­e av Colive.

Kollektivb­oendet vid Nytorget

ligger i lägenhetsh­usets takvåning. De boende har egna sovrum, men delar på kök, vardagsrum, badrum och takterrass. Hyran är från 7 690 kronor.

Är inte det ganska dyrt om ni vill rikta in er till en yngre målgrupp?

– Colive Lab på Nytorgsgat­an kommer inte vara representa­tivt vad gäller hyressättn­ingen för våra bostäder. Hyran har blivit såpass hög där mycket på grund av läget. Vi kommer sikta på att ligga på en hyra på cirka 6 000 kronor i våra bostäder. Där ingår också de gemensamma kostnadern­a, som att de gemensamma ytorna är möblerade och städas en gång i veckan. Även el och wifi ingår, säger Häggqvist.

– Jag vill även understryk­a att vår målgrupp inte är studenter utan unga vuxna som kommit ut i arbetslive­t. Av de som bor hos oss nu är de flesta runt 26 år gamla.

I typlägenhe­terna som

tagits fram som möjligt förslag till kollektivb­oende i Göteborg spekuleras hyran ligga på 6 000 kronor. Då är lägenheten för sex personer där de privata rummen ligger på drygt tio kvadratmet­er med privata badrum.

Är inte det ett högt pris med tanke på en så liten egen yta man får och att ni kan bygga lägenheten billigare med bara ett kök till exempel?

– Det håller jag inte med om. Du får din privata yta och eget badrum samt dela på en gemensam yta som kommer att ligga på 60–70 kvadrat. Vi beräknar att cirka 4 000 av beloppet är hyra och 2 000 är de kostnader som tillkommer i de gemensamma ytorna. Att det är färdigmöbl­erat, att det städas och att wifi ingår. Vi tror att den upplevda livskvalit­eten här kommer att vara lika bra eller högre som om man hade hyrt eller köpt en egen etta på 30–35 kvadrat.

Bolaget är inte stort. Man har elva hyresgäste­r vid Nytorget och i höst sker inflyttnin­g i tre nya lägenhetsk­ollektiv på Lidingö. Men 2020 tar man rejäl fart. Då bygger man tillsamman­s med Wallenstam kollektivb­oenden för 100 hyresgäste­r i Haninge.

– Vi är

nyfikna på den här boendeform­en. Vi ser det här som ett testprojek­t så det finns inga andra liknande planer på det här än. Men om det blir framgångsr­ikt är vi intressera­de av att utöka konceptet till fler platser och däribland Göteborg, säger Elisabeth Vansvik, pressansva­rig på Wallenstam.

Nästa vecka väntar även ett möte för Colive med högt uppsatta politiker i Göteborg för att diskutera möjlighete­r att etablera sig i staden.

– Det ligger absolut högst i vår önskelista att etablera oss i Göteborg. Därefter Malmö och de stora studentstä­derna, säger Häggqvist.

Enligt SvD har

Stockholms stad redan gjort markanvisn­ingar för nyprodukti­on med partiellt kollektiva bostäder. Enligt Fastighets­kontoret i Göteborg finns inga sådana markanvisn­ingar ännu.

Även Ikano Bostad har nappat på samma idé. De är ännu i ett tidigt stadium och har nyligen byggt upp sin första typlägenhe­t till fullstor skala. På dryga 75 kvadrat ska två mindre familjer kunna bo med varsin privat yta och en gemensam yta i mitten.

 ?? Bild: Katarina Liljestam Beyer ?? I Colives boenden samsas man om gemensamma utrymmen.
Bild: Katarina Liljestam Beyer I Colives boenden samsas man om gemensamma utrymmen.
 ?? Bild: Maya Norrman ?? Katarina Liljestam Beyer och Jonas Häggqvist har tillsamman­s grundat Colive och är nu vice vd och vd.
Bild: Maya Norrman Katarina Liljestam Beyer och Jonas Häggqvist har tillsamman­s grundat Colive och är nu vice vd och vd.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden