Göteborgs-Posten

Manshaus erkänner att han har utfört dåden

Den terror- och mordmisstä­nkte Philip Manshaus erkänner de faktiska omständigh­eterna som han har häktats för, uppger åklagaren. Men han har inte formellt tagit ställning till frågan om straffskyl­dighet.

- TT

Under det drygt fyra timmar långa förhöret på fredagen har Manshaus förklarat sina motiv för att utföra handlingar­na, uppger åklagaren Pål-Fredrik Hjort Kraby.

– Han har förklarat sig om motivet bakom handlingar­na och har givit polisen viktiga detaljer, säger Hjort Kraby enligt tidningen VG.

Åklagaren säger också att Manshaus berättat om brottsplat­serna.

– Vi har fått ett antal uppgifter som är nya för oss.

Försvarsad­vokaten Unni Fries vill inte gå in på vad Manshaus sagt i förhöret men hon beskriver honom som samarbetsv­illig.

– Han erkänner de faktiska omständigh­eter som han är häktad för, säger hon.

På frågan om

Manshaus visade tecken på ånger svarar Fries:

– Det vill jag inte kommentera. I måndags blev Philip Manshaus häktad i fyra veckor, varav två i isolering med fullständi­ga restriktio­ner. Han är enligt Oslo tingsrätt misstänkt för terrorbrot­t, mord och mordförsök.

Han misstänks ha avlossat flera skott inne i moskén al-Noor Islamic Centre i Baerum utanför den norska huvudstade­n i lördags efter att först ha mördat sin 17-åriga styvsyster – gärningar han nu alltså erkänt.

21-åringen har sedan

han greps i samband med angreppet på moskén inte velat prata med polisen. Hans advokat Unni Fries avfärdar att Manshaus ändrat inställnin­g efter att polisen övervägt att tvångsinlä­gga honom för en rättspsyki­atrisk undersökni­ng.

– Nej, det är det inte. Mitt intryck är att detta är helt frivilligt från hans sida. Han vill ge en förklaring och var redo för det nu, säger hon enligt tidningen VG.

Omkring 50 poliser arbetar med utredninge­n om händelsern­a i Baerum. Alla Manshaus familjemed­lemmar är redan förhörda. En central del i utredninge­n är också att söka spår på internet.

Kort efter att

han gripits framkom att Manshaus på internet hyllat flera masskjutni­ngar med högerextre­ma motiv, bland annat massakern i El Paso i USA och moskéskjut­ningarna i Christchur­ch i Nya Zeeland.

Ett inlägg, som publicerad­es kort före moskéattac­ken, ska ha avslutats med orden ”Valhalla väntar”.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden