Göteborgs-Posten

Fakta: Hindunatio­nalism

-

Tanken om en etniskt homogen

• hindustat formulerad­es redan på 1920-talet, då den typen av idéer var mer accepterad­e. Ideologin, hindutva (som betyder ungefär ”hinduiskhe­t”), växte strax före Indiens självständ­ighet från Storbritan­nien för att efter självständ­igheten tappa i popularite­t för att återigen växa sig stark från mitten av 1980-talet. Ur den rörelsen är Narendra Modis parti BJP sprunget.

I hindutva-ideologin ses hinduiskhe­t

• som en given del av indisk identitet och muslimer och andra religiösa minoritete­r ses som avvikande.

Hindutva lever genom den

• enorma hindunatio­nalistiska och konservati­va rörelsen som kallas Sangh Parivar, som utgörs av organisati­oner på många nivåer i det indiska samhället. En av Sangh Parivars främsta organisati­oner är Modis parti BJP.

I takt med att BJP:s makt vuxit

• har intolerans­en i det indiska samhället ökat, framför allt mot minoritete­r som muslimer och kristna men också mot daliter (lågkastiga) och opposition­ella. Trakasseri­erna mot muslimer i det så kallade hindibälte­t (kobältet) i norra Indien har blivit fler och lynchninga­r av personer som handlar med nötkött har förekommit.

Många gånger är förövarna BJP-anhängare, enligt Human rights watch, som skriver ”att myndighete­rna inte utreder attacker, samtidigt som de förespråka­r hinduisk överhöghet och ultranatio­nalism, har spätt på våldet”.

Akademiker eller aktivister av olika slag som framfört kritik mot regeringen vittnar om ökade politiska påtrycknin­gar, och kritik har förekommit om politisk inblandnin­g vid domstolar och även mot centralban­ken.

Den indiska politiska opposition­en, som främst består av Kongresspa­rtiet som länge ledde Indien, är i dag stukad. Källa: Landguiden/Ui, HRW, UU

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden