Göteborgs-Posten

”Den stora skräcken som samvetsfån­ge är att bli bortglömd”

I september har Dawit Isaak suttit fängslad i 18 år, utan rättegång. Men sedan Eritrea och Etiopien slutit ett fredsavtal kan lösningen vara närmare än någonsin. GP träffar Martin Schibbye som följt Dawit Isaaks fall för att prata om UD:s nya strategi, at

- Alexander Hultman alexander.hultman@gp.se

Lever Dawit Isaak? Martin Schibbye vänder sig emot formulerin­gen. – För att den förutsätte­r att han är död. Så frågar man ju inte om andra släktingar eller vänner. Det vore ett oerhört svek om han efter 18 år i cellen får höra att i Sverige tror folk att du är död. Den stora skräcken som samvetsfån­ge är att bli bortglömd.

Det är som att sätta på en kran. Martin Schibbye får nästan hejda sig själv för att inte bli upprörd.

Bakom Norra Bantorget i centrala Stockholm ligger Blank Spot Projects kontor, den gräsrotsfi­nansierade publicisti­ska plattform han startade 2015 för att täcka vita fläckar inom främst utrikesbev­akningen.

På väggen ovanför den välfyllda bokhyllan syns det där fotot från Arlanda där han omfamnar sin fru Linnea efter att tillsamman­s med kollegan Johan Persson tillbringa­t 438 dagar som fånge i det etiopiska Kalityfäng­elset.

Och han vill

inget hellre än att Dawit Isaak snart ska bli föremål för kamerablix­tarna. Att han efter 18 år ska få återse sin fru, sina barn, och sin bror hemma i Göteborg.

– Man blir ju nyfiken på hur han har haft det, hur han har klarat sig, vad han har tänkt. Men han är en politisk och tänkande människa, så han kommer nog ha mycket frågor om vad som hänt i omvärlden, säger Martin Schibbye. Hans ansikte ser plågat ut. Arbetet med Blank Spot tar honom till Eritrea två gånger, 2016 och 2017. Han skriver reportage om landet, och bland huvudstade­n Asmaras Art déco-influerade arkitektur och italienska espressoba­rer – på vilka tiden stått stilla sedan kolonialti­den – väcks tankarna om att skriva en bok om Dawit Isaak.

Då de gamla

arvfiender­na Etiopien och Eritrea lyckades efter tjugo år sluta ett fredsavtal. Etiopiens president skulle efter år av ökat opposition­ellt tryck avgå och en demokratis­eringsproc­ess inledas. Men först skulle landets politiska fångar släppas. Sedan dess är hans medfångar från Kality fria. Men kvar i en cell någonstans i Eritrea sitter fortfarand­e Dawit Isaak.

Därefter börjar han följa i Dawit Isaaks fotspår, en resa som ska utmynna i just utkomna boken ”Jakten på Dawit”. Dawit Isaak flydde hemlandet under Självständ­ighetskrig­et 1987 och hamnade i Lerum som kommunens första flykting.

Där gör han ett starkt intryck på människor. Han söker jobb som städare och kvinnan som driver städbolage­t anställer honom på studs, men känner sedan en väldig oro för honom: ”tänk om han blir utsatt för rasism”.

– Så hon följer med honom på jobbet så att ingen ska säga något elakt till honom. Den omtanken visar att han verkar ha ett sätt att verkligen nå fram till människor.

Efter kriget återvänder han till Eritrea och började arbeta som journalist på landets största tidning, Setit.

Sommaren 2001 hade

orolighete­rna i landet blossat upp igen. När tidningen i juni det året tog beslutet att publicera ett brev underteckn­at av 15 högt uppsatta tjänstemän som krävde demokratis­ka reformer tog förföljels­erna fart på allvar. Den 23 september grips han i sitt hem i Asmara.

Men kanske är förutsättn­ingarna för Dawit Isaak att återförena­s med sin familj bättre än någonsin. Den seglivade gränskonfl­ikten med grannlande­t är löst, åtminstone på pappret. Sanktioner­na mot landet har hävts.

När de flesta kritiker vill se storskalig­a fördömande­n av landet, ser Martin Schibbye det diplomatis­ka fotarbetet som lösningen.

Han talar utifrån egna erfarenhet­er. Han har varit en pjäs på samma typ av diplomatis­ka schackbräd­e Dawit Isaak nu befinner sig på. Då var det träget arbete i det fördolda som möjliggjor­de hans frigivning.

Under åren har UD använt hårda ord. Sverige har också röstat för sanktioner­na i säkerhetsr­ådet.

2014 lade UD

om sin strategi, och identifier­ade precis som Schibbye själv gränsfråga­n som den gordiska knuten. Det vet han, för i boken har han fått kabinettss­ekreterare Annika Söder att tala klarspråk (nåja) om hanteringe­n av Dawit Isaaks fall.

I säkerhetsr­ådet var Sverige dessutom drivande för att sanktioner­na mot landet skulle lyftas. Bordet borde därför vara dukat.

Utifrån är det lätt att tänka sig länder, också repressiva diktaturer som Eritrea, som rationella stater som borde se fördelarna med att få fallet Dawit Isaak överstökat.

– Men inom landet finns en annan logik där Dawit Isaak och hans kollegor inte ses som oberoende journalist­er, utan som en del av en sammansvär­jning som under krigstid konspirera­de mot nationen. Med det perspektiv­et är det inte yttre påtrycknin­gar som kommer få dem att landa i den slutsatsen.

Efter resorna i

landet ser han ett ledarskap sprunget ur kriget. En mentalitet där säkerhetsf­rågan är den viktigaste för landets överlevnad.

– Fyra decennier av krig och sanktioner. Om inte det fått landet att ändra sig, varför skulle då hårda ord från Sverige får dem att göra det? Att man stänger ambassaden och kastar ut ambassadör­en omöjliggör en dialog.

Ordflödet ger inte minsta tillstymme­lse till att sina.

– Då är min slutsats efter mina resor att hårda ord och hot om sanktioner bara kommer leda till att man sluter sig ännu mer. Finns det någonting man föraktar i Eritrea så är det att visa svaghet eller ge vika för påtrycknin­gar.

I september har Dawit Isaak suttit fängslad i 18 år, och i oktober fyller han 55. Hans typ 2-diabetes försvårar fängelsevi­stelsen ytterligar­e.

– Dawits dagar tickar. Men givet freden så tickar också dagarna för den eritreansk­a ledningen om det inte händer någonting nu.

Den oförskämt formulerad­e

frågan, den om Dawit Isaak är vid liv är trots allt en springande punkt i boken. Den har själv kommit på tal under de många intervjuer Martin Schibbye gjort med eritreansk­a ministrar och diplomater. De verkar tolka den på likartat vis. – Det ses nästan som en anklagelse om att Eritrea haft ihjäl honom.

Men Dawit Isaak lever, det har både UD och Martin Schibbye fått tydliga indikation­er på.

Hade du kunnat skriva boken utan att själv ha suttit i fängelse.

– Jag hade nog stått på barrikader­na och demonstrer­at för honom, men jag hade nog inte skrivit en bok om honom och Eritrea.

– Om nu gränskonfl­ikten är lösningen till Dawit-frågan, varför då inte gräva i den berättelse­n. Här tror jag att journalist­iken har en viktig roll. Att inte bara sätta fokus på en fråga, utan att också bidra med mer kunskap och kunna ta beslut av den.

Hur tror du Dawit har det nu?

Tung suck.

– Jag hoppas att han hittat rutiner och strategier för att klara fångenskap­en. Som journalist har man förmågan att sätta på sig den där journalist­utrustning­en och tänka att en dag ska jag berätta om det här, Det kan få en att gå upp om mornarna. Oavsett om de tar ens penna ifrån en eller stänger ner ens tidning.

Sverige har ju verkligen fördömt och i princip bidragit till isoleringe­n av Eritrea Jag hoppas att han hittat rutiner och strategier för att klara fångenskap­en

 ?? Arkivbild: Kalle Ahlsén ?? Dawit Isaak har suttit fängslad i 18 år utan rättegång.
Arkivbild: Kalle Ahlsén Dawit Isaak har suttit fängslad i 18 år utan rättegång.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden