Göteborgs-Posten

Skattjakt och stora känslor i nya böcker för barn och unga

Barnets perspektiv kommer till synes på flera olika sätt i Stina Nyléns augustiurv­al av böcker för barn och unga. Det kan vara i en sjuårings förhoppnin­gar på en återvändan­de mamma, i en huvudet på en flicka som besöker sin pappa på mentalsjuk­huset – elle

- Stina Nylén kultur@gp.se

Bilderbok Jacqueline Woodson (text) Rafael López (bild) Den dag du börjar Översättni­ng: Karin Berg Natur och kultur

”Den dag du börjar” är den dröjande, gåtfulla titeln på Jacqueline Woodsons och Rafael López nya bilderbok. Woodson skriver sedan länge för olika läsargrupp­er, men det här är den första bilderbok som kommer på svenska. Gemensamt med de tidigare utkomna böckerna har den det lite drömmande anslaget, en skör och mjuk ton som samtidigt fixerar det svåra och tunga i tillvaron. Woodson och López berättar om utanförska­p, om oförmåga: individens oförmåga att se sig själv i andra, om klassklyft­or och språkförbi­string – men också om förmåga, kraften att hitta beröringsp­unkter, sträcka ut en hand, bli med, tillsamman­s. Kortfattat och precist målar Woodson upp scener som den klassiska efter sommarlove­t, rutiner som man bara kan hoppas helt upphört i svensk skola, det utlämnande ögonblicke­t när eleverna får berätta om sitt sommarlov.

Har alla utom jag varit utomlands, badat i havet, träffat släkt? Och vad gör det mig i så fall till? Fick alla utom jag vara med och spela match? Vem är jag då?

Barnbok Lisa Bjärbo (text) Johanna Magoria (bild) Viggo och mammalivet Rabén & Sjögren

Det borde vara allmän flaggdag, tycker sjuårige Viggo, dagen när mamma flyttar tillbaka från Danmark. Nu ska hon bo i en lägenhet nära pappa, och han och lillebror Nils ska bli varannanve­ckas-barn och inte varannanhe­lgs-barn. Viggos förväntnin­gar i kapitelbok­en Viggo och mammalivet är, för en vuxen läsare, så extremt höga att katastrofk­änslan infinner sig på ett tidigt stadium. För det lär inte bli så att väggarna hemma hos mamma är av guld. Och hon kommer nog inte heller att fortsätta tycka att glass före maten är toppen, när hon ska ha vardagsans­var och inte bara vara rolig mamma som poppar upp lite då och då. Kanske har hon inte heller ett bubbelbadk­ar, eller en hund med sig i flyttbilen.

Nej, det mesta händer bara på förhand inne i Viggos huvud, och liksom i förra boken ”Viggo och rädslolist­an” lyckas Lisa Bjärbo skriva om stora känslor, överhuvudt­aget om det vittfamnan­de och rikt varierade inre livet i en sjuåring så att det blir underhålla­nde, gripande och trovärdigt.

 ?? Illustrati­on: Rafael López ?? Kortfattad­e och precisa scener om att börja skolan och berätta om sommarlove­t målas upp i almaprista­garen Jacqueline Woodsons nya bilderbok.
Illustrati­on: Rafael López Kortfattad­e och precisa scener om att börja skolan och berätta om sommarlove­t målas upp i almaprista­garen Jacqueline Woodsons nya bilderbok.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden