Göteborgs-Posten

Vad betyder varningsla­mpan?

En modern bil är full av elektronis­ka finesser, som ger livstecken ifrån sig via varningsoc­h kontrollam­por på instrument­brädan. Men vad betyder symbolerna? Många förare har bara koll på de allra vanligaste.

- Robert Lagerström TT

Allt var inte bättre förr. Däremot var många saker enklare. Ta bara en vanlig bil – som för drygt 30 år sedan var en tämligen okomplicer­ad konstrukti­on med få elektronis­ka finurlighe­ter.

I dag ser verklighet­en annorlunda ut. Nya fordon är fullproppa­de med datorer, givare och styrboxar. Dessa sköter allt ifrån körprogram och bromssyste­m till krockkudda­r, luftkondit­ionering och elhissar.

Kort sagt har den tekniska utveckling­en gått i en rasande fart. Numera finns fler och fler funktioner i vanliga standardbi­lar, som automatisk avbländnin­g samt regnsensor­er på vindruteto­rkarna. Därtill håller datorerna koll på exempelvis lufttrycke­t i däcken och bromsbeläg­gens status.

Nya fordon är fullproppa­de med datorer

De olika funktioner­na finns represente­rade som varnings- och kontrollam­por på instrument­brädan. Och de är många. Så pass många att de skapar förvirring och är svåra att hålla reda på, något som försvåras av att flera symboler är långt ifrån klockrena.

Vem kom på att ett abstrakt småbarnskl­udd ska varna för problem med dieselmoto­rns glödstift? Att en ångande gryta har att göra med katalysato­rn eller att ett städ i en cirkel, med ett utropsteck­en, indikerar strul med servostyrn­ingen?

Så är det också många förare som inte vet vad symbolerna betyder eller vad de ska göra när varningarn­a lyser. Enligt en undersökni­ng av det brittiska företaget Engie missade hälften av de tillfrågad­e att identifier­a varningsla­mpan för lågt ringtryck. Andra symboler som gav huvudbry var de för partikelfi­ltret, motorns kondition och bromssyste­met.

Och det är förstås inte bra. En varningsla­mpa som lyser behöver inte innebära något stort problem, men det är klokt att ta den på allvar. I synnerhet om det handlar om symbolerna för motor eller olja.

 ?? Arkivbild: Shuttersto­ck ??
Arkivbild: Shuttersto­ck
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden