Göteborgs-Posten

Hur ska Lucas Raymond ta plats i Frölundas A-lag?

Han rankas som världens andra bäste talang. Men hur ska Lucas Raymond, 17, ta plats i Frölundas stjärnspäc­kade lag? – Jag vill inte att vi krattar grusgången för honom. Jag vill att han ska lära sig att förtjäna en plats i ett lag, säger Roger Rönnberg.

- Johan Rylander johan.rylander@gp.se

2020 tingas världens allra bästa hockeytala­nger vid en stor gala i Montreal, Kanada. Så sent som drygt ett år sedan valdes Rasmus Dahlin från Frölunda som nummer ett, som blott den andre svensken genom tiderna.

Men redan nu kan Frölunda återigen ha plockat fram en spelare som kan väljas allra först.

Just nu rankas forwarden Lucas Raymond som nummer två av Hockeypros­pect.com. Endast kanadensar­en Alexis Lafrenière från Rimouski Océanic är före – och en lyckosam säsong med Frölunda HC skulle garanterat innebära ett lyft i rangordnin­gen för Raymond. Det finns bara ett problem. Ett rätt så stort, dessutom. Raymond har inte tagit nån plats i SHL-laget än.

– Hur ska jag få in honom? Jo, precis på samma sätt som Samuel Fagemo tog sig in i laget i fjol. Det pratade jag med Lucas om i morse. Han ska se till att tävla på varje träning på samma sätt som Fagemo gjorde. Det var hans ansvar, sa Lucas. Han ska göra det så svårt att jag inte kan ta ut laget utan honom, säger Frölundas coach Roger Rönnberg.

Han fortsätter:

– Den andra saken som vi kom överens om är att han behöver lära sig vårt spelsystem fullt ut. Det är också hans ansvar, sa Lucas. Och det är de här två sakerna som han måste göra för att ta sig in i det här laget.

Så det krävs kanske en skada för att Raymond ska få chansen – som för Samuel Fagemo?

– Så är det för alla unga spelare. Det kommer en öppning, det gäller att ta chanser. Så var det för Fagemo – och han var så bra när han kom in. Han höll sin plats hela vägen. Från att han fick sin första chans, hela vägen till mål. Jag vill att Lucas ska göra samma resa, inte att vi krattar grusgången för honom. Jag vill att han ska lära sig att förtjäna en plats i ett lag. Det tror jag är en bra läropeng för resten av hans karriär.

Frölunda har tydligt

uttalat under den förra säsongen att Raymond inte ska hetsas in i SHL-spel för tidigt. Klubben har lärt av tidigare misstag.

– Jag är rädd att om du lyfter upp en ung spelare för tidigt så kan de tappa sin identitet. Att de bara får jobba med sin defensiva sida, att de inte får visa upp sin profil och inte vem de egentligen är som spelare.

Det finns ett antal spelare som aldrig fick utveckling­en i Frölunda – trots att de draftats av NHL-klub

bar och spåddes ljusa hockeykarr­iärer.

– Sebastian Collberg, Erik Karlsson eller Anton Karlsson är bra dåliga exempel, så att säga. Fantastisk­a spelare, som vi självkriti­skt funderar på hur vi hade kunnat göra på ett annat sätt om vi hade spolat tillbaka tiden. Nu får vi tyvärr inte det med just dem, men vi har lärt oss under deras resa att det kanske är smartare att ha lite tålamod.

Men vad säger då huvudperso­nen själv? Tja, Lucas Raymond ler. Under sommaren har han kört stenhårt med Frölundas förre skridskoco­ach Andreas Larsson och även byggt på sig mer muskler med en personlig tränare.

– Ja, jag har haft en grym sommar! Mycket is, mycket fys. Jag har höjt alla mina fysiska värden.

Hur ska du komma in i laget?

– Det är bara att fortsätta att utvecklas. Vara nyfiken. Ställa många frågor. Det är en kort sammanfatt­ning …

Känner du att du närmar dig spel i SHL – att du är nära att göra samma resa som Fagemo förra säsongen?

– Ja, det tycker jag absolut! Jag känner mig mer och mer bekväm i spelet med puck, men jag börjar även vänja mig i spelet utan puck. Det är väl den största utmaningen också. Spelet utan puck i defensiv zon …

Det är en spännande

säsong som 17-åringen från Frölunda har framför sig. En säsong som kommer att toppas av draften i Montreal den 26 juni 2020.

Raymond ger fortfarand­e ett oerhört moget intryck i alla svar – och påminner på den punkten en hel del om Rasmus Dahlin.

Känner du nån press – när säsongen du ska draftas precis startar?

– Jag känner ingen press av hur högt jag ska gå i draften. Det är mer en press att jag själv vill utvecklas och bli bättre. Jag ska bara spela mitt spel – och göra allt jag kan för att bli så bra som jag kan bli. I vilken ordning jag går, eller till vilken klubb, det försöker jag att inte tänka på.

Har du koll på rankinglis­torna?

– Ja, det är klart att jag ser. Det är svårt att undvika med tanke på att jag använder sociala medier. Det är jättekul – men samtidigt försöker jag inte att fokusera på det. Det är listor som kan ändras väldigt snabbt. Jag försöker fokusera på nästa träning, nästa match, nästa gympass. Jag måste förtjäna det för att få spela.

Jag ska bara spela mitt spel – och göra allt jag kan för att bli så bra jag kan bli. I vilken ordning jag går, eller till vilken klubb, det försöker jag att inte tänka på. lucas raymond

 ??  ?? När säsongen startar är lucas raymond rankad tvåa i världen av Hockeypros­pect.com inför kommande draft. Men än har talangen inte tagit plats i Frölundas a-lag. Hur ska han slå sig in i stjärnkonk­urrensen?
När säsongen startar är lucas raymond rankad tvåa i världen av Hockeypros­pect.com inför kommande draft. Men än har talangen inte tagit plats i Frölundas a-lag. Hur ska han slå sig in i stjärnkonk­urrensen?
 ?? Arkivbild: Michael Erichsen ??
Arkivbild: Michael Erichsen
 ?? Arkivbild: Björn Larsson Rosvall ?? i år är säsongen som lucas raymond ska få det stora genombrott­et i Frölunda. Är det tänkt, åtminstone.
Arkivbild: Björn Larsson Rosvall i år är säsongen som lucas raymond ska få det stora genombrott­et i Frölunda. Är det tänkt, åtminstone.
 ?? Arkivbild: Michael Erichsen ??
Arkivbild: Michael Erichsen
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden