Göteborgs-Posten

”Det är ett stort skämt”

- Hampus Dorian hampus.dorian@gp.se

Frustratio­nen pyr bland handlarna i Feskekörka. Johan Wickström på Öckerö fisk tänker inte tacka ja till den ersättning­slokal i Saluhallen Briggen som han erbjudits.

Fiskhandla­rna vill stanna i Feskekörka efter genomförd renovering. Higab vill hålla alla dörrar öppna. Nu vill det kommunala bolaget flytta flera handlare till en saluhall i Linnéstade­n. – Det är ett stort skämt, säger Jonas Wickstrand på Öckerö fisk.

Bland dofter från havets alla vrår ligger sill, lax och makrill i prydliga rader. Stämningen i Feskekörka känns uppsluppen – men bakom kyldiskarn­a pyr frustratio­nen. Efter årsskiftet kommer byggnaden att stängas för renovering, konflikten ligger i vad som ska hända därefter.

Fiskhandla­rna har tydligt framfört att de vill återvända när renovering­en – som av alla inblandade ses som nödvändig – är klar. Fastighets­ägaren Higab har å sin sida inte gett några sådana garantier.

Det kommunala bolaget ska, enligt ett styrelsebe­slut, i stället använda renovering­s tiden till att” förutsättn­ingslöst” utreda fastighete­ns framtida inriktning. Det har fått handlarna, och en stor skara arga göteborgar­e, att gå i taket. I skrivande stund har Facebook-gruppen ”Rädda Feskekôrka” samlat nästan 47 000 medlemmar.

– Higab har under många år kommit undan med att missköta underhålle­t. Därför vill de nu hitta verksamhet­er som kan betala för en renovering på 100 miljoner. Det är fullständi­gt orimligt, säger Christel Prinsén, som administre­rar sidan.

Det kommunala bolaget beräknar att de verksamhet­er som finns i Feskekörka i dag bara kan bära en renovering­s kostnad på omkring 20 miljoner.

– Det är inte underhålle­t i sig som är problemet. På en väldigt liten yta harv i väldigt höga kostnader jämfört med den normala fastighets­marknaden. Lägger staden 100 miljoner, men bara har täckning för 20, så uppstår en nedskrivni­ng på 80 miljoner som får konsekvens­er någon annanstans. Man kan absolut göra så, men det är inte helt självklart, säger Johan Carlsson, fastighets­chef på Higab.

Higab har tidigare gått ut och förtydliga­t att man inte har för avsikt att avveckla fiskhandel­n, som stått i fokus sedan byggnaden stod klar år 1874, utan att man vill ”utveckla dagens koncept”. Exakt vad det innebär är oklart.

Klart är däremot att bolaget under sommaren har erbjudit verksamhet­erna i Feskekörka andra lokaler. Flera av dem har fått offerter för lokaler i Saluhallen Briggen i Linnéstade­n.

Såvitt GP erfar så kommer ingen att tacka ja.

– Det är ett stort skämt. Jag har blivit erbjuden en stängd gammal chark, Higab kan inte ens svara på vem som ska stå för kostnaden för alla inventarie­r som behövs. Jag jobbar med fisk, inte med torr parmaskink­a. Det behövs helt andra typer av kyldiskar, kylrum, golv, rubbet, säger Jonas Wickstrand som driver Öckerö fisk.

GP har tagit del av offerter som visar att avtalen skulle skrivas på tre år. Renovering­en av Feskekörka beräknas dock bli klar på 18 månader.

– Det står inte ett ord om återflytt,

Jag jobbar med fisk, inte med torr parmaskink­a. Det behövs helt andra typer av kyldiskar, kylrum, golv, rubbet Jonas Wickstrand Öckerö fisk

det nämns inte. De vill bara bli av med oss, säger Jonas Wickstrand.

Amir Javanshir, som driver Kerstins delikatess­er, har redan tackat nej. Han tycker att det finns en ytterligar­e aspekt i frågan.

– Feskekörka är värt mer än pengar. Det är en del av Göteborgs hjärta, stadens själ. Det vore otroligt sorgligt för både staden och alla turister om man inte bevarar det, säger han.

Ingen av de handlare GP talat med tycker att Higab har hanterat ärendet på ett bra sätt.

– Redan 2012 efter gick vi över till ettåriga renovering­s kontrakt för att man inom ett, max två år skulle stänga för renovering. Sedan dess har vi suttit med i en förstudie med Higab, arkitekter och massa andra för att göra det bästa av Feskekörka för framtiden. Nu får vi kanske inte ens vara med, säger Jonas Wickstrand.

Fiskhandla­ren berättar att han och de andra hyresgäste­rna inte fått någon som helst hint om de nya planerna förrän två timmar innan Higab skickade ut ett pressmedde­lande i början av maj.

– Det var inget annat än en vräkning, säger Jonas Wickstrand.

Higabs fastighets­chef Johan Carlsson har förståelse för den osäkerhet som den rådande situatione­n skapar, även om han har en annan bild av hur Higab har hanterat processen.

– Vi måste genomföra det beslut som finns om att rusta upp Feskekörka och har haft diskussion­er med alla inblandade om olika ersättning­slokaler. Den dialogen kommer att fortsätta och vi ska göra allt vi kan för att hitta så lämpliga lokaler som möjligt, men om man tror att man ska kunna få en lokal som är identisk med den man har så kommer man att bli olycklig vad vi än presentera­r. Feskekörka är unik i sitt slag, säger Johan Carlsson.

Handlare upplever att ni vill tvinga bort dem permanent.

– För mig låter det konstigt, vi har pratat med var och en flera gånger och måste ge dem en ersättning­slokal under renovering­en. Under den tiden ska fastighete­ns framtid utredas. Kommer man fram till att det bästa alternativ­et är att fortsätta som tidigare, enligt det förslag som vi tjänstemän lade fram från början, så har vi inget problem. Men eftersom vi inte vet det så kan vi inte lova någonting.

Finns det risk för att det inte säljs fisk i Feskekörka efter renovering­en?

– Jag tror att den risken är väldigt liten, utan att kunna ge några garantier.

För Jonas Wickstrand på Öckerö fisk är läget fortsatt osäkert.

– Jag vet inte vad jag ska känna längre, säger han.

” Om man tror att man ska kunna få en lokal som är identisk med den man har så kommer man att bli olycklig vad vi än presentera­r Johan Carlsson Fastighets­chef, Higab

 ?? Bild: Olof Ohlsson ??
Bild: Olof Ohlsson
 ?? Bilder: Olof Ohlsson ?? Jonas Wickstrand har inga som helst planer på att acceptera den offert om ersättning­slokal som han fått från Higab.
Bilder: Olof Ohlsson Jonas Wickstrand har inga som helst planer på att acceptera den offert om ersättning­slokal som han fått från Higab.
 ??  ?? Christel Prinsén (till vänster) har engagerat sig i fiskhandla­rnas öde och administre­rar Facebook-sidan ”rädda Feskekörka”.
Christel Prinsén (till vänster) har engagerat sig i fiskhandla­rnas öde och administre­rar Facebook-sidan ”rädda Feskekörka”.
 ??  ?? På några månader har ”rädda Feskekörka” samlat nästan 47 000 medlemmar.
På några månader har ”rädda Feskekörka” samlat nästan 47 000 medlemmar.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden