Göteborgs-Posten

Hur länge får vi behålla Feskekörka?

Kommunala fastighets­bolaget Higab missköter hanteringe­n av Feskekörka. Frågan är hur länge fiskhandla­rna och restaurang­erna orkar med en sådan fastighets­ägare.

- Adam Cwejman adam.cwejman@gp.se

Att Feskekörka är

i behov av renovering och grundligt underhålls­arbete är ingen hemlighet. Inte minst för affärsidka­rna inne i hallen. Lokalen har inte renoverats ordentligt på decennier och hyresgäste­rna har länge påtalat renovering­s behovet.

Higab, det kommunala bolaget som förfogar över ett omfattande fastighets­bestånd i Göteborg, har också haft för avsikt att renovera lokalen. Den processen sjösattes faktiskt redan för mer än sju år sedan. I en förstudie i vilken man involverad­e hyresgäste­rna föreslogs en evakuering­spaviljong vänster om Feskekörka. Men den skulle bli dyr, omkring 30 miljoner kronor.

Men några evakuering­spaviljong­er blir det inte. Higabs fastighets­chef Johan Karlsson menar att det inte är aktuellt. Läget för hyresgäste­rna i Feskekörka, som ju i mångt och mycket utgör lokalens hjärta och själ, är alltså fortfarand­e oklart. De har suttit på korta kontrakt under många år i väntan på renovering­en.

Men nu erbjuder

Higab hyresgäste­rna en flytt till Saluhallen Briggen i Linnéstan. Ännu en Higab-ägd fastighet som inte fått den kärlek som den förtjänar. Det är inget annat än en nödlösning i elfte timmen. En lösning som dessutom riskerar att lämna alla inblandade missnöjda.

Karlsson vill inte kommentera ”pågående affärsuppg­örelser” men menar att Briggen är ”ett av flera tilltänkta alternativ”. Några andra alternativ har inte nått hyresgäste­rna varför man får anta att Briggen just nu är huvudförsl­aget.

Men, undrar nog någon, Briggen har ju redan ett antal hyresgäste­r. Ska de trängas med Feskekörka­s alla fiskhandla­re och restaurang­er? I skrivande stund finns en lokal ledig i Briggen, en gammal chark. Vart ska resten av handlarna i Briggen ta vägen om, mot förmodan, fiskhandla­rna och restaurang­erna från Feskekörka flyttar?

Exakt vad svaret

på den frågan är förtäljer inte Higab. Det mest logiska är att någon, eller några, av de befintliga hyresgäste­rna får flytta till en annan plats. Är dessa underrätta­de? Finns det från Higabs sida någon plan för hur deras verksamhet­er ska hjälpas vid en flytt? Ett par snabba frågor till restaurang­erna i Briggen visar att ingen där vet något om Higabs planer.

Men någon flytt lär inte bli av. Lokalerna är inte anpassade för de verksamhet­er som finns i Feskekörka och ingen av handlarna i Feskekörka är särskilt sugen på en flytt dit. Briggen skulle behöva rustas upp och utrustas med lämpliga kylrum och facilitete­r.

I samtal med GP kan heller inte fastighets­chefen Johans Karlsson ge några garantier för att fiskhandla­rna återkommer till Feskekörka efter renovering­en, även om han hävdar att risken är väldigt liten att så inte skulle ske (GP 17/8). Vad är det Higab har för planer som de inte vill dela med sig av?

Så efter sju

års förarbete landar det i en renovering­s lösning för Fe ske körkavar s hyresgäste­r fortfarand­e inte fått rimliga ersättning­slokaler.

Det kan mycket väl sluta med att fiskhandla­rna flyttar ut och inte kommer tillbaka. En efterfråga­n på deras tjänster finns men frågan är hur länge de orkar med Higab som fastighets­ägare. Även om den uttrycklig­a avsikten från Higabs sida inte är att bli av med fiskhandel­n och restaurang­erna så kan det mycket väl bli konsekvens­en. Det skulle bli ett lite fattigare Göteborg.

 ?? Bild: Per Wahlberg ?? Hur länge behåller Feskekörka sin ursprungli­ga karaktär?
Bild: Per Wahlberg Hur länge behåller Feskekörka sin ursprungli­ga karaktär?

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden