Göteborgs-Posten

Köp gärna larm, men känn ingen oro

- Malcom Kyeyune Frilansskr­ibent

Som många säkert läst har min hemstad Uppsala drabbats av en våg av våldtäkter och våldtäktsf­örsök den senaste tiden. Vid det här laget finns det nästan en ”svensk genre” för diskussion­en av den här sortens händelser, en genre med sina egna regler och sin egen logik.

Under långa perioder sker brottsligh­eten och rubrikerna i en strid ström, och under dessa perioder diskuterar svenskarna statistik: går det verkligen att säga X? Kan vi verkligen vara säkra på Y? Hur vet vi att det inte bara är #metoo som ligger bakom? I dessa tider går det att säga att den outtalade fråga som ligger i centrum av debatten, är denna: hur ”normal” är egentligen Sveriges nya normalitet?

Den svenska genren har dock två ansikten. Under andra perioder kommer rubrikerna närmast i staccato; de är för högljudda, för brutala eller för tätt inpå varandra för att de ska kunna diskuteras som en del av någon sorts normaltill­stånd. I sådana fall blir diskussion­en i stället en annan: en diskussion om Oron.

Det är faktiskt

bara på senare tid jag börjat få upp ögonen för hur besynnerli­g svensk debatt om ”oro” egentligen är. Här i Uppsala ger myndighete­rna olika råd om hur kvinnor ska bete sig; den senaste innehåller bland annat hjälpsamma råd som att tänka på att bara åka med etablerade taxibolag, helst inte gå hem ensam och tänka på att undvika vissa gator. Samtidigt understryk­er man att ingen kvinna ska vara orolig för att röra sig ute på natten.

Låter detta normalt? Fundera en stund på vad det är som faktiskt sägs. Ingen förnekar att det föreligger en reell risk för våldtäkt. Risken finns, det erkänner man, och ger dessutom ut en lista på åtgärder för att parera denna risk. Samtidigt understryk­er man att individen inte ska känna sig orolig.

När vi i vardagligt tal ställer frågan ”ska jag vara orolig för X?” är detta en fråga om sannolikhe­ten i att X händer, det är inte en fråga vars andemening är ”hur tycker du att mitt sinnestill­stånd ska se ut?”. I dag är det dock något som hänt i kommunikat­ionen mellan offentligh­et och privatpers­oner.

Nu för tiden

handlar inte uppmaninga­rna om att inte känna oro för att det man är oroad för, utan uppmaninge­n har blivit bokstavlig: du har numera en sorts underförst­ådd plikt att inte känna oro, samtidigt som vi rekommende­rar att du går med försvarssp­rej redo i ena handen och ett överfallsl­arm i andra!

I hur många andra länder sker det här egentligen? Vi gillar att låtsas att våra ständiga diskussion­er om oro handlar om rationalit­et mot irrational­itet, om att människor bara är ”rädda” utan skäl. Men det är inte vad vi egentligen pratar om, inte i slutänden. Debattens kärna handlar inte om rädsla, den handlar om lojalitet. Bakom järnridån gick det inte alltid att förneka att hyllorna kunde vara lite tomma ibland; men att gemene man skulle ha rätten att vara sur över något sådant, det kunde det verkligen inte bli tal om. Att känna missnöje var ingen rättighet, den som gjorde det var illojal och osolidaris­k.

Budskapet i Sverige följer numera denna refräng: köp gärna överfallsl­arm, käre svensk, be gärna om skjuts, undvik gärna vissa gator, men för guds skull: var inte så osolidaris­k och trolös att du börjar hysa fel

sorts känslor om situatione­n!

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden