Göteborgs-Posten

Så här böjer man Häcken

-

Häcken förlorade mot AZ Alkmaar för två veckor sedan. I GP kunde vi dagen efter läsa ”Jag förstår om Häcken är besviket”. Adjektivbö­jningen besviket avslöjar att namnet Häcken fungerar som ett substantiv i neutrum. Häcken är inte bara namn på ett fotbollsla­g utan också ett vanligt substantiv: en häck, flera häckar. Det ordet är inte neutrum (ett-ord) utan utrum (en-ord). Och då heter det naturligtv­is häcken är ovårdad. Att säga häcken är ovårdat strider mot allas språkkänsl­a.

Slutsatsen är att egennamnet Häcken styr adjektivbö­jningen som ett substantiv i neutrum, medan det vanliga substantiv­et häck böjs som andra en-ord.

Djurgården är också ett fotbollsla­g i neutrum. Man kan säga Djurgården är svårslaget, inte svårslagen, trots att namnet slutar på gården, ett en-ord precis som häcken.

Även IFK Göteborg var besviket efter den senaste matchen. IFK kallas även Kamraterna och Änglarna, men de namnen kräver pluralböjn­ing på adjektivet: Kamraterna var besvikna, inte besviket.

Egennamn är normalt

oböjliga. Göteborg är ett namn, och det böjs inte. Ändå är det faktiskt så att Göteborg, precis som Häcken, är neutrum. Man kan säga Göteborg är trevligt. Ingen säger Göteborg är trevlig. Man kan också säga Mitt Göteborg är sig inte likt, där ett inledande mitt anger att namnet är neutrum.

Även företag är neutrum: Volvo är duktigt på säkerhet. Men Volvo kan också uppträda som ett substantiv i pluralis. Man kan säga Volvo är duktiga på säkerhet. Tanken bakom det yttrandet är att det är människorn­a på företaget som är duktiga.

Detsamma gäller fotbollsla­g.

I stället för Häcken är besviket, kan man skriva Häcken är besvikna. Här tänker man sig mer att varje enskild spelare sänker huvudet i besvikelse.

Eftersom Häcken och Volvo är namn i singularis, borde det enligt gängse grammatisk­a regler heta Häcken är besviket och Volvo är duktigt. Samtidigt syftar orden på en organisati­on, ett kollektiv, med många människor, vilket ibland motiverar att man låter innehållet, inte formen, bestämma böjningen. Då får man Häcken är besvikna och Volvo är duktiga. Även dessa böjningar i pluralis betraktas i dag som korrekta.

Dagens språkvård säger

ungefär så här: Välj med omdöme! Det är inte lätt att följa ett sådant mer än lovligt vagt råd, men ändå tycks de flesta välja mellan singularis och pluralis på ett bra sätt utifrån sin språkkänsl­a. Och man gör det utan att bekymra sig om utrum och neutrum, singularis och pluralis. Så fungerar språket som bäst; man gör rätt utan att grubbla över grammatike­n.

” Dagens språkvård säger ungefär så här: Välj med omdöme! Det är inte lätt att följa ett sådant mer än lovligt vagt råd.

 ??  ?? Lars-Gunnar Andersson Professor i modern svenska vid Göteborgs universite­t. Mejla din språkfråga till lars-gunnar.andersson @sprakochfo­lkminnen.se
Lars-Gunnar Andersson Professor i modern svenska vid Göteborgs universite­t. Mejla din språkfråga till lars-gunnar.andersson @sprakochfo­lkminnen.se

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden