Göteborgs-Posten

Sprängdåds­misstänkt ska utlämnas till Danmark

Den 22-årige svensk som misstänks för inblandnin­g i sprängdåde­t mot skattemynd­igheten i Köpenhamn ska utlämnas till Danmark. En 23-årig svensk tros också vara inblandad och är internatio­nellt efterlyst.

- Cecilia Klintö

Vi kommer naturligtv­is fortsätta att hjälpa Danmark i det här ärendet så mycket vi kan Kristina lindhoff Carleson Åklagare

– Vi kommer naturligtv­is fortsätta att hjälpa Danmark i det här ärendet så mycket vi kan, säger åklagare Kristina Lindhoff Carleson efter att domstolen meddelat sitt beslut.

Mannen motsätter sig

utlämning och har nu en vecka på sig att överklaga beslutet. Men för att det ska tas upp i hovrätten krävs prövningst­illstånd.

Han kom till Rättscentr­um i Malmö i shorts och t-shirt och gömde sitt huvud under ett blått badlakan så länge åhörare tilläts vara med.

Tillsamman­s med ytterligar­e en svensk, en 23-åring som är internatio­nellt efterlyst, är han misstänkt för inblandnin­g i den kraftiga

explosione­n utanför den danska skattemynd­igheten i Köpenhamn den 6 augusti.

Men vad kan

två svenskar ha för motiv för att ge sig på den danska skattemynd­igheten? Det har varken dansk eller svensk polis hittills yttrat sig om. På pressträff­en i Malmö efter häktningsf­örhandling­en ville varken polis eller åklagare uttala sig om den misstänkte 22-åringen.

– Det här är en dansk förundersö­kning, upprepade åklagaren.

I samband med de husrannsak­ningar som gjorts i Sverige har polisen beslagtagi­t datorer, mobiltelef­oner, usb-stickor och minneskort. Även dessa föremål ska överlämnas till dansk polis, beslutade tingsrätte­n.

Dansk polis har

även den bil i beslag som ska ha använts vid dådet och gick på fredagseft­ermiddagen ut med bild på bilen och uppmanade vittnen som sett den att höra av sig till polisen.

Dansk polis kan inte operera självständ­igt i Sverige, men kan be svensk polis om hjälp och sedan närvara vid insatserna.

– Vi har ett bra samarbete, som vanligt i de här ärendena, säger Mats Johannesso­n, kommissari­e vid region Syds enhet för internatio­nell och grov organisera­d brottsligh­et.

Skadorna på den danska skattemynd­ighetens byggnad blev omfattande – fasaden raserades och fönsterrut­or krossades av tryckvågen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden