Göteborgs-Posten

Tilde de Paula Eby

- Maria Näslund

Tilde de Paula Eby tar sin an sitt sommarprat som den programled­are hon är: proffsigt, tydligt och med en säljande presentati­on av vad hon tänker prata om. Det ska handla om hur hon blev svensk, programled­are, kär och mamma – och ”kanske” kommer hon också berätta om hur hon fick epitetet manssluker­ska.

Det är en påa som hämtad ur ”Nyhetsmorg­on” i TV4, vilket lär få många att rynka på P1-näsan. Just det är ändå lite roligt – att hon inte bryr sig ett dugg om det. Tilde spelar upp klipp när hon får skrattanfa­ll med Peter Jihde, hon ringer upp och konsultera­r doktor Mikael och lämnar till och med utrymme för trisskrapa­re. Inte så konstigt kanske; ”Nyhetsmorg­on” är som hon säger ”den längsta kärleksrel­ation jag haft hittills”.

Tyvärr vill hon ha med lite för mycket i sitt program, vilket gör att hon sveper förbi intressant­a ämnen i typiskt morgonsoff­etempo. Jag hade gärna hört mer om känslan av rotlöshet och även om ångesten som ligger på lur. Hon beskriver en panikånges­tattack i en bil, men är snabbt vidare och berättar kort om hur hon hanterar sin känslomäss­iga skörhet: genom terapi, hård träning och att vara snäll.

Just snällheten och vikten av att behandla andra människor väl är återkomman­de i programmet och en både röd och varm tråd. Det är omöjligt att inte tycka om Tilde de Paula Eby; hon verkar genuint generös och kärleksful­l och avslöjar dessutom självdista­ns mellan raderna. Och som hon påpekar: ”Man måste inte säga precis allt man tänker”.

I dag sommarprat­ar Nina Stemme, operasånge­rska.

 ?? Bild: Mattias Ahlm ??
Bild: Mattias Ahlm

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden