Göteborgs-Posten

Tove Alexanders­son tog nytt VM-guld efter drama

Utklassnin­g i onsdagens långdistan­s – dramatisk sekundstri­d i gårdagens medeldista­ns. Likväl blev det ännu ett VMguld i orienterin­g för Tove Alexanders­son. – Det var väldigt, väldigt tufft. Jag fick verkligen kämpa, säger Alexanders­son i den officiella se

- TT

Tove Alexanders­sons segertåg fortsätter. När 26-åringen gick i mål i medeldista­nsloppet vid VM i norska Østfold gjorde hon det som världsmäst­are – för nionde gången i karriären.

Men hon fick slita rejält. I onsdagens långdistan­s var hon ett stort nummer större än samtliga löpare över 11.5 kilometer och vann med över sex minuters marginal. Medeldista­nsen blev däremot desto mer dramatisk.

Schweizisk­an Simona Aebersold, som tog brons på långdistan­sen, startade före Alexanders­son. 21-åringen stod för ett jättelopp och när Alexanders­son närmade sig mål stod det mellan svenskan och Aebersold.

Alexanders­son kämpade och såg till synes helt utpumpad ut. Men hon gjorde det hon skulle samtidigt som Aebersold hade stått för en liten miss på kontroll 17.

En stark spurt

senare gick Alexanders­son i mål på 38 minuter och 20 sekunder – endast fem sekunder före Aebersold.

– Jag var så trött och hade så mycket mjölksyra i benen. Jag visste att min enda chans var att orientera bra eftersom min löpning och fart inte var så bra. Sen var det bara att kämpa på slutet, säger Alexanders­son i segerinter­vjun i SVT.

Tredjeplat­sen delades av Natalja Gemperle, Ryssland och Venla Harju, Finland. Duon var dock långt ifrån att slåss om ädlare valörer och var 1,45 efter Alexanders­son.

Lina Strand, den svenska silvermeda­ljören i långdistan­s, slutade sjua. Hon var 1,52 efter Alexanders­son och endast sju sekunder från bronset.

 ?? Bild: Geir Olsen ?? Tove Alexanders­son fick slita på upploppet.
Bild: Geir Olsen Tove Alexanders­son fick slita på upploppet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden