Göteborgs-Posten

Grönland: Vi är inte till salu

Grönland är inte till salu. Så lyder budskapet från Grönlands regeringsc­hef Kim Kielsen efter det att Wall Street Journal rapportera­t om att USA:s president Donald Trump uttryckt en önskan om att köpa den arktiska ön.

- TT

Vita huset har inte bekräftat tidningsup­pgifterna om att Trump är intressera­d av att köpa Grönland. Och både danska och grönländsk­a politiker har tagit avstånd från möjlighete­n att Grönland skulle kunna bli amerikansk­t i framtiden.

”Grönland är inte till salu och kan inte säljas, men Grönland är öppet för handel och samarbete med andra länder – inklusive USA”, säger Kim Kielsen i en kommentar.

– Det är också viktigt att säga att Grönland inte är en vara som man kan sälja, säger Aaja Chemnitz Larsen, grönländsk folketings­representa­nt.

Venstre-ledaren Lars Løkke

Rasmussen kallar det hela för ett aprilskämt. USA har tidigare lekt med tanken att köpa Grönland, vars läge mot Ryssland skulle vara viktigt för USA.

1867, när USA köpte Alaska från Ryssland, arbetade amerikansk­a myndighete­r även med en plan för att köpa Grönland.

1946 gav den

dåvarande amerikansk­a presidente­n, Harry Truman, den danska regeringen ett erbjudande om att köpa ön för 100 miljoner dollar.

Erbjudande­t avvisades, men amerikaner­na fick behålla sin militära närvaro på ön – 1952 inrättades Thule Air Base på norra Grönland.

 ?? Bild: Mstyslav Chernov ?? inte till salu.
Bild: Mstyslav Chernov inte till salu.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden